Амброзија напунила амбуланте

С. А.
Амброзија напунила амбуланте

Бањалука - Повећана концентрација полена амброзије у ваздуху протеклих дана напунила је амбуланте пацијентима који су због проблема изазваних овом алергеном биљком затражили љекарску помоћ.

У Дому здравља кажу да ова биљка интензивно цвјета у другој половини августа и септембру, тако да се у овом периоду и очекује пораст броја пацијената са проблемима узрокованим амброзијом.

- Најчешћи симптоми код полена су кихање, суви кашаљ, бистра секреција из носа, свраб слузнице, отежано дисање, пецкање и сузење очију - казали су у Дому здравља.

Пацијенти који се јављају љекару због ових проблема су свих животних доби, али у Дому здравља напомињу да су примијетили да се алергијске реакције чешће дешавају код старијих грађана.

У Дому здравља наглашавају да пацијенти који имају проблема са алергијом на полен амброзије треба бар седам дана прије цвјетања ове биљке да почну са узимањем лијекова.

- Треба да избјегавају и контакт са поленом амброзије, односно да у вријеме њеног цвјетања не бораве у природи - објаснили су у Дому здравља.

Да је полен амброзије ових дана веома висок, показивао је и аларм за мјерење концентрације полена на званичном сајту града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана