Вода са Гашића врела није за пиће

С. Амиџић, В. Поповић
Вода са Гашића врела није за пиће

Бањалука - У приградским насељима Крупа на Врбасу, Крмине, Љубачево, Јаворани, Рекавице и Агино Село, која се водом снабдијевају са изворишта "Гашића врело", данима из славина тече прљава вода, која није исправна за пиће.

Мјештани кажу да страхују од заразе и тврде да свака јача киша доведе до нових замућења изворишта, због којих данима не могу да користе воду за пиће.

- Овакву воду користимо само за санитарну употребу, а никако није препоручљиво користити је за пиће, кување и купање, јер је вода толико жута да ме сам поглед на њу плаши - казала је мјештанка Јаворана Зора Малешевић.

Додаје да је у петак вода била мутна већ пети дан и да се иста ситуација била и у мају и јуну након поплава.

- И тада нисмо могли да користимо воду за пиће и купање, то је трајало негдје око 15 дана, а чим су падавине престале, вода се полако избистрила - казала је Малешевићева.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Љубачево Раденко Вујасин рекао је да је вода у овом насељу мутна већ неколико дана и да су на вријеме обавијештени да вода није за пиће.

- У таквим ситуацијама становништво користи воду из бунара, са којих су се претходних деценија снабдијевали питком водом - рекао је Вујасин.

Директор Центра за развој и унапређење села Бањалука Миленко Шарић потврдио је да је овај центар издао 7. августа упозорење грађанима који се снабдијевају са изворишта "Гашића врело" да вода није за пиће.

- Разлог је замућење подземних вода и радимо све што је у нашој моћи како бисмо обезбиједили нормално водоснабдијевање домаћинстава која користе воду са овог изворишта. Сваког другог дана испирамо филтере и надамо се да ће замућење ускоро престати - прецизирао је Шарић.

Цистерне

У току мајских поплава на неколико локација у Крупи на Врбасу биле су постављене цистерне са питком водом.

- Одатле смо се 15 дана снабдијевали водом - кажу становници овог насеља. Додају да у насељу има и извор, одакле често доносе воду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана