Voda sa Gašića vrela nije za piće

S. Amidžić, V. Popović
Voda sa Gašića vrela nije za piće

Banjaluka - U prigradskim naseljima Krupa na Vrbasu, Krmine, Ljubačevo, Javorani, Rekavice i Agino Selo, koja se vodom snabdijevaju sa izvorišta "Gašića vrelo", danima iz slavina teče prljava voda, koja nije ispravna za piće.

Mještani kažu da strahuju od zaraze i tvrde da svaka jača kiša dovede do novih zamućenja izvorišta, zbog kojih danima ne mogu da koriste vodu za piće.

- Ovakvu vodu koristimo samo za sanitarnu upotrebu, a nikako nije preporučljivo koristiti je za piće, kuvanje i kupanje, jer je voda toliko žuta da me sam pogled na nju plaši - kazala je mještanka Javorana Zora Malešević.

Dodaje da je u petak voda bila mutna već peti dan i da se ista situacija bila i u maju i junu nakon poplava.

- I tada nismo mogli da koristimo vodu za piće i kupanje, to je trajalo negdje oko 15 dana, a čim su padavine prestale, voda se polako izbistrila - kazala je Maleševićeva.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ljubačevo Radenko Vujasin rekao je da je voda u ovom naselju mutna već nekoliko dana i da su na vrijeme obaviješteni da voda nije za piće.

- U takvim situacijama stanovništvo koristi vodu iz bunara, sa kojih su se prethodnih decenija snabdijevali pitkom vodom - rekao je Vujasin.

Direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Banjaluka Milenko Šarić potvrdio je da je ovaj centar izdao 7. avgusta upozorenje građanima koji se snabdijevaju sa izvorišta "Gašića vrelo" da voda nije za piće.

- Razlog je zamućenje podzemnih voda i radimo sve što je u našoj moći kako bismo obezbijedili normalno vodosnabdijevanje domaćinstava koja koriste vodu sa ovog izvorišta. Svakog drugog dana ispiramo filtere i nadamo se da će zamućenje uskoro prestati - precizirao je Šarić.

Cisterne

U toku majskih poplava na nekoliko lokacija u Krupi na Vrbasu bile su postavljene cisterne sa pitkom vodom.

- Odatle smo se 15 dana snabdijevali vodom - kažu stanovnici ovog naselja. Dodaju da u naselju ima i izvor, odakle često donose vodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana