Прегажена лисица у насељу Борик није била бијесна

Д. С.
Прегажена лисица у насељу Борик није била бијесна

Бањалука - Угинула лисица пронађена у понедјељак ујутро у дворишту Основне школе "Вук Стефановић Караџић" у насељу Борик није била заражена бјеснилом, показале су анализе Ветеринарског института РС "Др Васо Бутозан". Како је објаснила др Виолета Сантрач, то је доказ да се годинама спроводи заштита лисица од бјеснила.

- Посљедњих неколико година нисмо имали ниједан случај бјеснила ни код лисица нити код било којих других животиња. Заштиту од бјеснила спроводимо редовном вакцинацијом - рекла је Сантрачева.

Лисицу је ударио аутомобил, након чега је неко ову угинулу животињу убацио у школско двориште. Пошто је ова звијер један од најчешћих преносилаца бјеснила, мјесто гдје је нађена лисица је дезинфиковано.

- Добро је да је хигијеничарска служба брзо реаговала и уклонила стрвину. Не знам какав је то човјек који је лисицу могао да пребаци у школско двориште - рекла је мајка једног од ученика која није жељела да јој објавимо име.

У Ловачком удружењу "Змијање" кажу да појава лисица у граду није ријеткост.

- У потрази за храном звијери све чешће долазе у град. На подручју Ребровца, који гравитира шумовитим предјелима Старчевице и Понира, људи бацају отпад животињског поријекла, тако да ју је вјероватно привукао мирис. Послије је бјежећи од возила и људи залутала у Борик - објашњавају у овом удружењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана