Нико неће да раздваја отпад

Данијела Стоканић
Нико неће да раздваја отпад

Бањалука - Грађани ријетко раздвајају папир, пластику, стакло и лименке приликом одлагања отпада, иако већ годинама имају намјенске контејнере.

Како су нам објаснили у Комуналном предузећу "Чистоћа", на више локација постављено је око 100 контејнера за селективно одлагање отпада, али, како кажу, узалуд, јер свијест грађана о заштити околине још није развијена.

- Иако је од постављања првог намјенског контејнера прошло готово 12 година, грађани и даље смеће радије одлажу у обичне, иако виде да су поприлично пуни - рекао је директор комуналног предузећа Александар Бајић.

Додао је да радници "Чистоће" свакодневно обилазе и истресају контејнере за кућни отпад, док са намјенским то није случај.

- Контејнери за пластику, папир и метал су обично празни. Међутим, и ако се шта нађе у њима, то поваде грађани који прикупљају секундарне сировине - казао је Бајић, додајући да највише таквих контејнера има у центру града и око школа.

Према његовим ријечима, одмах на старту се могло закључити да идеја о селекцији отпада по контејнерима међу грађанима неће тако лако заживјети.

- Неких 12 намјенских контејнера је уништено, односно запаљено, чим је и постављено. Из појединих школа смо добили захтјеве да из њихових дворишта повучемо контејнере, а зашто, то нам ниси објаснили - истакао је Бајић.

Додао је да су сви контејнери у граду свакодневно на мети вандала, тако да не прође дан а да неки не буде оштећен.

Уобичајена оправдања грађана за нераздвајање папира, пластике, стакла и лименки приликом одлагања отпада су неинформисаност, старе навике и недостатак времена.

Пензионерка Зорка Трифуновић из насеља Обилићево каже да понекад одваја папир и пластику у посебне кесе у кући и да их баци у контејнере.

- Искрено, до сада сам неколико пута одвојила, али чешће их бацим све заједно. Некад не могу ни основне ствари по кући да средим, године су ме стигле... А и навикла сам на старе контејнере - рекла је Трифуновићева.

Ана Дукић каже да, упркос томе што испред куће поред старих контејнера стоје и намјенски, не користи их.

- Видјела сам те контејнере, баш сам се питала за шта су. Навикла сам да користим старе - рекла је Дукићева и додала да ће убудуће повести рачуна.

Нови контејнери

Александар Бабић каже да не зна да ли ће предузеће, којем је он на челу, постављати још намјенских контејнера.

- О постављању и набавци одлучује Градска управа - објаснио је Бабић.

Према програму заједничке комуналне потрошње града, ове године је за набавку контејнера за одлагање отпада планирано 30.000 марака, а за санацију и одржавање постојећих платоа за контејнере 5.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана