Врбас покривен густом пјеном

Данијела Стоканић
Врбас покривен густом пјеном

Бањалука - Велика количина бијеле пјене, која се појавила у четвртак у пријеподневним часовима у ријеци Врбас испод Ребровачког моста, узнемирила је пролазнике.

Они кажу да се тим дијелом града са појавом пјене раширио и непријатан мирис сумпора. На позив узнемирених и ужаснутих грађана градска инспекција је одмах изашла на терен, а посљедице инцидента ће бити утврђене наредних дана.

Мјештанин насеља Ребровац Никола Боројевић, који је пролазећи преко истоименог моста, надомак мјеста на којем се пјена појавила, каже да је видио како се Врбас низводно "запјенио".

- Не знам шта се дешавало. Као да је неко испустио велику количину детерџента у воду. Био сам запрепашћен. Поред оне црвене боје, која се у неколико наврата могла видјети у ријеци, сад се појавила и ова густа и масна пјена - рекао је Боројевић.

Додао је да је сигуран да је узрок појаве пјене људски фактор.

- Жалосно је да још више уништавамо ионако загађену околину. Већина људи нема свијести о томе да, како се ми понашамо према природи, тако ће нам она и узвратити - категоричан је Боројевић.

Професор на Технолошком факултету Љиљана Вукић истиче да је без детаљне анализе ове појаве тешко дати одговор о чему се тачно ради и шта је узрок.

- Међутим, ако се ради о већој количини пјене или обојеној води, онда постоји могућност да се нека приватна фирма прикључила на неки дивљи колектор, који то избацује. Све у свему, то лоше утиче на ријеке - рекла је Љиљана Вукић.

Помора рибе, на срећу, није било. Координатор чуварске службе у Спортско-риболовном друштву Бањалука Маринко Поповић рекао је да се не сјећа да се у Врбасу и Врбањи раније појављивала пјена.

- На мјесту гдје је вода запјенила, на сву срећу, није било угинулих риба. Претпостављам да је зато што пјена остаје само на површини. За рибе су опасне само теже супстанце које падају на дно и тако трују становнике ријеке - рекао је Поповић.

Додао је да су прије неких мјесец испод моста у Трапистима затекли неколико хиљада комада угинуле млађи више врста рибе, али узрок још није познат.

Црвена мрља

Није ријеткост да крајишку љепотицу, зелени Врбас офарбају. Црвена мрља ове године појављивала се код Ребровачког моста, Правног факултета и у ријеци Врбањи.

Из Градске управе су тада рекли да је поток Јуларац донио боју са собом, а да је мрљу у Врбањи проузроковала фабрика папира "Целекс".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана