Вода за пиће из Врбаса исправна

Данијела Стоканић
Вода за пиће из Врбаса исправна

Бањалука - Вода из система градског водовода исправна је за пиће и нема мјеста за забринутост због загађења ријеке Врбас у њеном горњем току око Бугојна.

Да је квалитет воде на високом нивоу, показују и анализе које свакодневно ради предузеће "Водовод".

Такође, у Врбасу није забиљежено присуство отровних и тешко разградивих материја, увјеравају надлежне службе.

Начелник Одјељења за заштиту и коришћење вода у Јавној установи "Воде Српске" Небојша Николић је изјавио да је дугачак ток Врбаса од Бугојна до Бањалуке.

- Успут имају двије хидроелектране које заустављају све отпадне воде које иду из других мјеста и градова. А како би се спријечило загађивање, потребно је спријечити кожару у Бугојну да испушта отпадну воду, која је узрок тренутног загађења горњег тока Врбаса - рекао је Николић.

Главни републички водни инспектор Мирослав Танасић, који је у сталном контакту са Градском управом, истиче да у Врбасу нема знакова загађења када су у питању параметри које може контролисати градска инспекција.

- Одређени параметри, као што је присуство тешких метала у води, не раде се у Српској, због чега су ти узорци већ послати у Београд. Резултати ће бити познати највјероватније идуће седмице - рекао је Танасић.

У Градској управи истичу да више од деценије заједно са локалним заједницама у сливу Врбаса раде на његовом очувању.

- Бањалука је била један од иницијатора да се потпише и Меморандум о заштити ријеке Врбас. О овој теми било је ријечи на скупу инспекцијских служби који је прошле седмице одржан на Влашићу и гдје је договорено да координацију и механизме сарадње договоре надлежне инспекције на ентитетском нивоу - рекли су у Градској управи.

Додали су да од главног федералног водног инспектора очекују резултате анализе квалитета воде из Врбаса.

- "Водовод" редовно узима узорак сирове воде и шаље на анализу у овлашћену лабораторију у Београд, гдје се врши испитивање на тешке метале. До сада није забиљежена повећана концентрација сулфида, хрома као и других тешких метала. Поред тога, сама удаљеност мјеста испуста у површинске воде указује да постоји велико разблажење и таложење до водозахвата у Бањалуци - рекли су у Градској управи.

Квалитет

Да је свијест појединих становника града на јако ниском нивоу, свједочи и чињеница да су честе појаве онечишћења Врбаса. Они испуштају отпадне воде са разним материјама у корито ријеке па је Врбас у неколико наврата био обојен црвеном бојом и прекривен дебелим слојем пјене настале од детерџената. Међутим, упркос томе ријека Врбас и даље спада у прву категорију по квалитету воде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана