Voda za piće iz Vrbasa ispravna

Danijela Stokanić
Voda za piće iz Vrbasa ispravna

Banjaluka - Voda iz sistema gradskog vodovoda ispravna je za piće i nema mjesta za zabrinutost zbog zagađenja rijeke Vrbas u njenom gornjem toku oko Bugojna.

Da je kvalitet vode na visokom nivou, pokazuju i analize koje svakodnevno radi preduzeće "Vodovod".

Takođe, u Vrbasu nije zabilježeno prisustvo otrovnih i teško razgradivih materija, uvjeravaju nadležne službe.

Načelnik Odjeljenja za zaštitu i korišćenje voda u Javnoj ustanovi "Vode Srpske" Nebojša Nikolić je izjavio da je dugačak tok Vrbasa od Bugojna do Banjaluke.

- Usput imaju dvije hidroelektrane koje zaustavljaju sve otpadne vode koje idu iz drugih mjesta i gradova. A kako bi se spriječilo zagađivanje, potrebno je spriječiti kožaru u Bugojnu da ispušta otpadnu vodu, koja je uzrok trenutnog zagađenja gornjeg toka Vrbasa - rekao je Nikolić.

Glavni republički vodni inspektor Miroslav Tanasić, koji je u stalnom kontaktu sa Gradskom upravom, ističe da u Vrbasu nema znakova zagađenja kada su u pitanju parametri koje može kontrolisati gradska inspekcija.

- Određeni parametri, kao što je prisustvo teških metala u vodi, ne rade se u Srpskoj, zbog čega su ti uzorci već poslati u Beograd. Rezultati će biti poznati najvjerovatnije iduće sedmice - rekao je Tanasić.

U Gradskoj upravi ističu da više od decenije zajedno sa lokalnim zajednicama u slivu Vrbasa rade na njegovom očuvanju.

- Banjaluka je bila jedan od inicijatora da se potpiše i Memorandum o zaštiti rijeke Vrbas. O ovoj temi bilo je riječi na skupu inspekcijskih službi koji je prošle sedmice održan na Vlašiću i gdje je dogovoreno da koordinaciju i mehanizme saradnje dogovore nadležne inspekcije na entitetskom nivou - rekli su u Gradskoj upravi.

Dodali su da od glavnog federalnog vodnog inspektora očekuju rezultate analize kvaliteta vode iz Vrbasa.

- "Vodovod" redovno uzima uzorak sirove vode i šalje na analizu u ovlašćenu laboratoriju u Beograd, gdje se vrši ispitivanje na teške metale. Do sada nije zabilježena povećana koncentracija sulfida, hroma kao i drugih teških metala. Pored toga, sama udaljenost mjesta ispusta u površinske vode ukazuje da postoji veliko razblaženje i taloženje do vodozahvata u Banjaluci - rekli su u Gradskoj upravi.

Kvalitet

Da je svijest pojedinih stanovnika grada na jako niskom nivou, svjedoči i činjenica da su česte pojave onečišćenja Vrbasa. Oni ispuštaju otpadne vode sa raznim materijama u korito rijeke pa je Vrbas u nekoliko navrata bio obojen crvenom bojom i prekriven debelim slojem pjene nastale od deterdženata. Međutim, uprkos tome rijeka Vrbas i dalje spada u prvu kategoriju po kvalitetu vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana