Веспа стил живота на два точка

Игор Пилиповић
Веспа стил живота на два точка

Бањалука - "Веспа" није мотоцикл, већ начин размишљања и стил живота. То је душа на два точка и због свега тога смо основали удружење "Веспа Бањалука", једино такве врсте у Републици Српској и БиХ.

Овим ријечима је причу о љубитељима  италијанског мотоцикла у граду на Врбасу, започео секретар поменутог Удружења  Драган Вукоман.

- Људи нас сматрају бајкерима а ми то нисмо, ми смо "весписти". Тај мотоцикл можете да возите и у одијелу с краватом а друге не  - прича  Вукоман.

Истиче да су се љубитељи "веспи" почели активно окупљати и дружити још 2012. године.

- Ту идеју имали смо осамдесетих година прошлог вијека али сва дешавања успорила су наше организовање. Прије четири  године формирали смо секцију у склопу Ауто-мото клуба "Бањалука" а од ове године дјелујемо самостално као удружење грађана. Сада смо стекли све предуслове да постанемо чланови Свјетског савеза љубитеља 'веспе' - казао је Вукоман.

Наглашава како је у дугорочном плану организовање дружења љубитеља ове врсте мотора из цијелог свијета.

- Бањалука јесте регионални центар љубитеља 'веспи' али желимо да буде и планетарни. На таква дружења и скупове дођу више од 10.000 "весписта" са свих континената - рекао је Вукоман.

Члан удружења Драган Јованић истакао је да ће 12. августа, по четврти пут организовати дружење љубитеља ове врсте мотоцикала.

- Службени назив је "Веспе на рафтингу". Очекујемо 200 гостију из цијеле Европе. Прошлих година смо добијали све похвале за скуп, чак су неки говорили да је прошлогодишњи био најбољи на Балкану - рекао је Јованић.

Удружење "Веспа Бањалука" броји 35 чланова који према могућностима обилазе и друге скупове широм региона.

- Годишње учествујемо на пет дружења "весписта" на просторима екс-Југославије. Управо су наши чланови стигли из Ниша, а посјетимо и дружења у Љубљани и широм Хрватске - казао је Јованић.

Најмлађи члан

Најмлађи члан удружења Бранко Рајачић прича како му је љубав према "веспи" пренио отац.

- Кад се појавим негдје међу дјевојкама оне све одмах примијете 'веспу', гледају је, разгледају, једноставно оставља без даха. Иначе, италијанска фабрика "Пјађо" произвела је прву "веспу" 23. априла 1946. До данас је произведено више од 16 милиона 'веспи' - каже уз осмијех Рајачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана