Ватрогасцима нова возила и опрема

Весна Поповић
Ватрогасцима нова возила и опрема

Ватрогасци ће у овој години обновити возни парк и опрему.

Планом утрошка средстава за техничко опремање Ватрогасне јединице у 2014. години планирана је набавка два ватрогасна возила за шумске пожаре, малог навалног возила, цистерне од 5.000 литара и заштитне интервенцијске опреме за 25 ватрогасаца, а нови Ватрогасни дом у Дервишима ће добити техничку опрему.

- За финансирање ове опреме планирано је издвајање  по 930.000 КМ из буџета града и са посебног рачуна Ватрогасног савеза РС - наведено је у овом плану, а у области инвестиционог улагања, за вањско опремање Дома у Дервишима  планирано је 400.000 КМ.

План предвиђа санацију крова гараже за ватрогасна возила и магацинског простора, те затварање и покривање ватрогасног торња у Хварској улици.

- Биће издвојена и средства за текуће одржавање, у које спадају одржавање и сервисирање возила, платформе, опреме, те набавку горива и мазива за ватрогасна возила - наведено је у плану. 

Шеф Одсјека за цивилну заштиту Жељко Катић, у чијем саставу дјелује Ватрогасна јединица, рекао је да се предузимају бројне активности  на стварање што бољих услова за рад Ватрогасне јединице.

- Набавком нових возила и савремене опреме биће побољшана техничка опремљеност ватрогасаца, чиме ће степен заштите од пожара у граду бити подигнут на још виши ниво. У посљедњих неколико година Ватрогасна јединица је опремљена новим возилима и средствима за заштиту од пожара, а саниране су и просторије за рад јединице - додао је  Катић. Нагласио је да је опремљеност припадника градске  Цивилне заштите на високом нивоу. Подсјетио да је Бањалука и једини град у РС, који има два вибрафона, уређаја за тражење људи испод рушевина и на другим неприступачним мјестима.

Дом у Дервишима

Ватрогасни дом у Дервишима у функцију ће највјероватније бити пуштен до краја овог мјесеца.

Укупна вриједност пројекта изградње тог дома је око 2,1 милион КМ. Објекат је површине 1.630 квадратних метара, а налази се на земљишту површине 2.932 квадрата. У дому ће радити једна ватрогасна чета са око 30 ватрогасаца.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана