Vatrogascima nova vozila i oprema

Vesna Popović
Vatrogascima nova vozila i oprema

Vatrogasci će u ovoj godini obnoviti vozni park i opremu.

Planom utroška sredstava za tehničko opremanje Vatrogasne jedinice u 2014. godini planirana je nabavka dva vatrogasna vozila za šumske požare, malog navalnog vozila, cisterne od 5.000 litara i zaštitne intervencijske opreme za 25 vatrogasaca, a novi Vatrogasni dom u Dervišima će dobiti tehničku opremu.

- Za finansiranje ove opreme planirano je izdvajanje  po 930.000 KM iz budžeta grada i sa posebnog računa Vatrogasnog saveza RS - navedeno je u ovom planu, a u oblasti investicionog ulaganja, za vanjsko opremanje Doma u Dervišima  planirano je 400.000 KM.

Plan predviđa sanaciju krova garaže za vatrogasna vozila i magacinskog prostora, te zatvaranje i pokrivanje vatrogasnog tornja u Hvarskoj ulici.

- Biće izdvojena i sredstva za tekuće održavanje, u koje spadaju održavanje i servisiranje vozila, platforme, opreme, te nabavku goriva i maziva za vatrogasna vozila - navedeno je u planu. 

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu Željko Katić, u čijem sastavu djeluje Vatrogasna jedinica, rekao je da se preduzimaju brojne aktivnosti  na stvaranje što boljih uslova za rad Vatrogasne jedinice.

- Nabavkom novih vozila i savremene opreme biće poboljšana tehnička opremljenost vatrogasaca, čime će stepen zaštite od požara u gradu biti podignut na još viši nivo. U posljednjih nekoliko godina Vatrogasna jedinica je opremljena novim vozilima i sredstvima za zaštitu od požara, a sanirane su i prostorije za rad jedinice - dodao je  Katić. Naglasio je da je opremljenost pripadnika gradske  Civilne zaštite na visokom nivou. Podsjetio da je Banjaluka i jedini grad u RS, koji ima dva vibrafona, uređaja za traženje ljudi ispod ruševina i na drugim nepristupačnim mjestima.

Dom u Dervišima

Vatrogasni dom u Dervišima u funkciju će najvjerovatnije biti pušten do kraja ovog mjeseca.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje tog doma je oko 2,1 milion KM. Objekat je površine 1.630 kvadratnih metara, a nalazi se na zemljištu površine 2.932 kvadrata. U domu će raditi jedna vatrogasna četa sa oko 30 vatrogasaca.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana