Ушче Сутурлије у Врбас се црни од шкобаља

Невена Бунић
Ушче Сутурлије у Врбас се црни од шкобаља

Бањалука - Ушће Сутурлије и Врбас претходних дана било је зацрњено од огромне количине рибе шкобаљ, која се претходних дана мријестила на овом мјесту.

Радници Спортско-риболовног друштва Бањалука, који за вријеме мријеста чувају ријеке од криволоваца, остали су у чуду када су затекли ушће прекривено десетинама хиљада примјерака ове врсте рибе. Да овај природни феномен буде већи, риба је била далеко тежа од уобичајене, а наилазили су и на примјерке од три килограма.

Координатор чуварске службе у СРД Бањалука Маринко Поповић каже да за 20 година рада није видио ништа слично.

- Оволике количине рибе, гдје велики је број примјерака тежак рекордна три килограма, за вријеме мријеста су незабиљежене. Прави феномен природе. Шкобаљ се иначе највише мријести у Врбањи. У Сутурлији и Врбасу је размножавање у мањим количинама и у више интервала од марта до маја. Ове године је специфична ситуација, јер је риба дуго чекала на мријест, односно чекала је повољну воду. Женке су испустиле милионе јајашаца, па можемо очекивати ријеке богатије шкобаљем - казао је Поповић.

Истакао је да је овакво стање резултат рада чуварске службе.

- Нас тројица чувара смо дежурали у три смјене и буквално спавали поред ријека. Помагало нам је и девет волонтера. Наша служба је задужена за чување око 100 километара обале Врбаса, од језера Бочац до Трна, Врбању чувамо до Зеленог вира, а задужени смо и за један дио рјечица. Затекли смо само једно лице у криволову, а извадили смо и једну вршу, коју је неко поставио - казао је Поповић.

Објаснио је да се број криволоваца смањио, а нарочито у 2017. години.

- То је тако јер су казне пооштрене и износе од 300 до 900 КМ за риболовце без дозволе. Ипак, морам да кажем да има појединаца који се криволовом баве на разне начине, постављањем замки за рибе, које ми чувари тешко можемо уочити или доћи до њих - рекао је Поповић.

Ове године планирају да воде Врбаса порибе са око 500.000 примјерака рибље млађи.

- У нашем мрестилишту у Клашнику произведемо 300.000 комада поточне пастрмке. Нешто ћемо пустити у Врбас, а нешто поклонити околним друштвима. Мислим да је боље очувати рибљи фонд у току мријеста него пуштати у ријеке млађ - закључио је Поповић.

Рибљи фонд

Маринко Поповић истиче да на Врбасу још није урађена такозвана рибља основа, која показује колико има риба по врстама и бројности.

- То треба да уради Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде. По мојим искуствима, могу рећи да је шкобаљ најбројнији, ту одмах су и друге врсте - клен, мрена, пастрмка и липљен - казао је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана