Тротоар код ОШ Бранислав Нушић у Српским топлицама остаје ђачки сан

Сања Амиџић
Тротоар код ОШ Бранислав Нушић у Српским топлицама остаје ђачки сан

Бањалука - Тротоар у улици Мањачких устаника, поред Основне школе "Бранислав Нушић", и даље је само сан ђака, њихових родитеља, али и других мјештана овог дијела Српских топлица, јер његова градња није у плану.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Српске топлице Радивоје Рачић рекао је да је градња тротоара и ове године предложена градским властима као један од приоритета.

- Од школе према граду, са доње стране пута, постоји стари тротоар који је урушен, као и дио ограде према обали Врбаса. Од школе према локацији познатој као "нула" нема тротоара и потребно је да се изгради у дужини око 500 метара јер том дионицом свакодневно пролазе пјешаци чија је безбједност угрожена - казао је Рачић.

Према његовим ријечима, од надлежних нема информацију да ли ће и када градити тротоар.

- Раније смо предлагали да се уради и пјешачки прелаз у близини "нуле", али ни то нам није одобрено. Осим овог, тротоар је потребан и у улици Војводе Уроша Дреновића јер је уз магистрални пут гдје је велика фреквенција возила, због чега страхујемо за безбједност пјешака - казао је Рачић и додао да су предложили да се уради око 500 до 1.000 метара, али ако не, макар дио гдје су аутобуска стајалишта.

Истог мишљења су и мјештани Српских топлица, којима су, како кажу, досадила само пука обећања.

- Не вјерујем више у обећања. Сто пута је речено да ће градња почети ако не ове онда догодине, али то никако да се деси. Веома нам је потребан тај тротоар, нарочито због тога што је у близини школа. Родитељи најчешће довозе дјецу аутомобилима да би спријечили несрећу, јер нема стазе за пјешаке - рекао је мјештанин Милорад Божић.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић рекао је да ако изградњу тротоара буду стављали у програм за 2018. годину, прво треба да ураде пројектну документацију.

- Постоји стари пројекат који је направљен за дужу релацију. Међутим, ми ћемо видјети за ову краћу дионицу од школе до бензинске пумпе, шта и колико значи и да ли је потребна. Колико знам, ту постоји тротоар са доње стране пута, као и семафор, а аутобуска станица је одмах поред школе, тако да су ђаци безбједни. Не вјерујем да неко од дјеце иде пјешке од школе до "нуле" јер имају аутобус. Али ми ћемо свакако читаву ситуацију испровјеравати - објаснио је Сандић.

Семафор

Директор ОШ "Бранислав Нушић" Стана Никодиновић-Митровић рекла је да је ово дугогодишњи проблем.

- Због недостатка тротоара Министарство просвјете и културе РС плаћа мјесечне карте за наше ђаке, чак и за оне који живе на мањој удаљености од четири километара како би аутобусом долазили у школу. Прије неколико година урађен је семафор, захваљујући којем ђаци безбједније прелазе улицу. На тај начин је тренутно ријешен тај проблем док се не изгради тротоар - казала је Никодиновић-Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана