Тргове претворили у паркиралишта

Јасмина Перишић
Тргове претворили у паркиралишта

Бањалука - Паркирање на зеленим површинама, тротоарима, аутобуским стајалиштима, трговима и другим недозвољеним мјестима све је чешће, па је тако од почетка године комунална полиција издала 1.967 прекршајних налога, а "паук" је дигао више од 1.183 возила.

Иако град Бањалука управља са укупно 4.350 паркинг мјеста, непрописно паркирање је најчешћи прекршај који комунална полиција евидентира у току редовних контрола, али често и након пријаве грађана.

- Када утврдимо да је возило непрописно паркирано, најприје га фотографишемо и утврдимо власника возила, а затим пишемо прекршајни налог на 40 КМ - рекли су у Одјељењу комуналне полиције.

Истакли су да се непрописно паркирање најчешће дешава на истим недозвољеним мјестима.

- Интересантно је да и поред тога што сви знају да је на појединим мјестима, као што су тргови и паркови, забрањено паркирање, возачи се, нарочито викендом, у вечерњим часовима ту паркирају. На овакве примјере често наилазимо на Тргу Крајине, у парку "Петар Кочић", на Тргу палих бораца и слично - кажу у овом одјељењу.

Поред тргова и паркова непрописно паркирање је најзаступљеније у улицама Књаза Милоша, Теодора Колокотрониса, Иве Лоле Рибара и на Булевару војводе Степе Степановића.

Да возачи често не пазе гдје паркирају своје четвороточкаше потврђују и у Одсјеку за паркинге и гараже, гдје наводе да се од "паука" до посљедње седмице августа у градску касу слило 78.400 КМ.

- "Паук" је премјестио 1.183 возила, док је на 286 возила примијењена радња започетог премјештања. То значи да се власник возила појавио у току подизања возила, па је прекршај платио 30 КМ - казали су у Одсјеку за паркинге и гараже.

Кажу да трошкови премјештања возила коштају од 40 до 90 КМ, у зависности од километара које "паук" пређе до мјеста за одлагање возила.

- До два километра превоза власник плаћа 40 КМ, до 10 километара 60 КМ, а преко 10 километара 90 КМ - наводе у овом одсјеку.

Бањалучанин Станислав Бјељац сматра да је један од узрока непрописног паркирања недостатак паркинг мјеста.

- Град нема довољно паркинг мјеста, с обзиром на број аутомобила. Такође многима смета што се скоро сви градски паркинзи наплаћују, па је логично да долази до непрописног паркирања - рекао је Бјељац.

Казне

У Одсјеку за паркинге и гараже кажу да МУП РС за непрописно паркирање наплаћује прекршајни налог у износу од 20 КМ, уколико се прекршај плати у року од осам дана.

- Када прође рок од осам дана, возачи овај прекршај плаћају 40 КМ - истичу у комуналној полицији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана