Срби из Канаде књигама озарили лица ђака Дома “Рада Врањешевић”

Александар Стојановић
Срби из Канаде књигама озарили лица ђака Дома “Рада Врањешевић”

Бањалука - Организација “Мали свет Канада” у петак је донирала 83 књиге Дому за дјецу и омладину без родитељског старања “Рада Врањешевић” намијењене средњошколцима.

Циљ ове акције је оплемењивање библиотека новим садржајима да би се млади приближили писаној ријечи и упознали са издањима савремених аутора, навели су из “Креативног центра”, који је обезбиједио комплете књига. “Мали свет Канада” је удружење Срба из Торонта које хуманитарним радом прикупља помоћ за све оне којима је она потребна у Србији и Републици Српској. Симбол удружења је бијели змај, а ова акција се спроводи под слоганом “Змај бијели књиге дијели”.

- Ово су издања чији је садржај прилагођен дјеци средњошколског узраста, а обухвата књиге школске лектире, белетристике, те књиге које прате развојне проблеме и проблеме са сазријевањем средњошколаца - рекла је повјереник организације Драгана Скендерија.

Она је додала да је акција реализована уз подршку “Креативног центра” из Београда, а истовремено је спроводе широм Србије.

Поред штићеницима Дома “Рада Врањешевић” иста донација је уручена и “Гимназији” из Приједора, док је у Србији књиге добило пет установа. Из удружења кажу да су се одлучили да књиге уруче штићеницима дома, јер сматрају да ће им оваква литература много значити у даљем развоју и одрастању.

Драгана Скендерија истиче да је веома срећна што су остварили сарадњу са домом и да је одушевљена оним што је видјела у овој установи, те да се нада да ово неће бити посљедња акција коју ће спровести заједно са овом установом.

- Видим да ова дјеца имају и психологе који се баве њима онако како треба и видим да имају подршку. На ово не гледамо као на вид помоћи, него као на мали знак пажње и подршке у даљем одрастању штићеника - рекла је Скендерија.

Додала је да јој је драго, као учитељици по струци, што види да су дјеца срећна због ове донације, што се занимају за писану ријеч и што су одмах почели да прелиставају књиге.

Ова донација ће много значити свим штићеницима, јер ће им приближити писану ријеч, те ће обогатити библиотеку дома - рекао је директор Дома “Рада Врањешевић” Владимир Кајкут.

- У овим временима када су технологија и интернет узели маха, драго ми је да ћемо имати прилику да наше средњошколце вратимо писаној ријечи и да им приближимо модерне ауторе - истакао је Кајкут.

Контакт са удружењем “Мали свет Канада” је остварен прије 15 дана, а директор дома истиче да је сарадња покренута на обострано задовољство.

- Након што смо ступили у контакт, о сарадњи смо се врло брзо договорили и захваљујемо им на донацији, а за наредни период смо већ почели начелне договоре о новим акцијама - додао је Кајкут.

Један од штићеника, који је и студент прве године информатике, каже да се увијек радује доброј књизи.

- Драго ми је што ћу у слободно вријеме моћи да прочитам добру књигу, а према ономе што сам могао да видим, јасно је да су књиге квалитетне - рекао је један од штићеника.

 Стипендије

Удружење “Мали свет Канада” поред редовних хуманитарних акција стипендира и ученике којима је то најпотребније. Тренутно удружење стипендира девет ученика у Српској, док је десети захтјев у процесу одобравања. Тај број је нешто већи у Србији, јер је тамо организација прије почела да ради. План је да до наредне године број стипендиста у Српској буде 15.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана