Радиоактивни громобран на Старчевици шири страх и болести

Јасмина Перишић
Радиоактивни громобран на Старчевици шири страх и болести

Бањалука - Радиоактивни громобран на објекту Самачког хотела у насељу Старчевица годинама је рак-рана становника овог дијела града. И поред бројних иницијатива да он буде уклоњен, још није познато да ли ће и када то бити учињено.

Због зрачења које громобран проузрокује становници улице Стевана Првовенчаног, у којој је и стациониран, жале се да имају здравствених проблема. Најчешће су то проблеми са  штитном жлијездом, а нису ријетка ни друга обољења. Забринутост становника довела је до покретања иницијативе за његово уклањање, а како ни то није уродило плодом, рјешење овог проблема је затражено и на једној од сједница Скупштине града.

Одборник СНСД-а у Скупштини града Ненад Талић, који такође живи на Старчевици, на захтјев многобројних комшија

поставио је одборничко  питање у вези са рјешавањем овог проблема.

- Знам да тај громобран није у надлежности града, али сматрам да град, који управља својом територијом, има право да тражи објашњења од оних који су надлежни. У децембру је било засједање Скупштине града и тада је Одјељење за инспекцијске послове послало мој упит Државној регулаторној агенцији за радијацијску и нуклеарну сигурност (ДРАРНС). Одговор сам добио након четири мјесеца, тачније крајем априла - рекао је Талић.

Додаје да у допису Агенције није било конкретног рјешења за овај проблем, те да ДРАРНС још тражи локацију за премјештање радиоактивног громобрана.

- Ти громобрани штетно дјелују на људе, природу и животиње. Мјештани су у страху јер сматрају да громобран доприноси ширењу болести - сматра Талић.

Каже да му није намјера да политизује ово питање које посматра као потенцијални еколошки и здравствени проблем, те да ће и даље тражити конкретне потезе ДРАРНС-а.

- Признали су да овакви громобрани могу "проузроковати штету"  уколико не стоје у исправном положају и уколико се њима не рукује стручно. Такође није прецизирано какву штету могу изазвати. Они су рекли да је громобран у исправном положају и да своје зрачење шаље у ваздух, што ми не знамо. Није нам познато ни колико су стари њихови подаци ни да ли је неко покушао да на своју руку демонтира громобран - казао је Талић.

Додао је да у БиХ не постоји складиште за одлагање радиоактивних материјала.

Грађани

Становник улице Стевана Првовенчаног Мишо Бојић тврди  да и његов син и супруга имају проблема са штитном жлијездом.

- Многи се жале на тај громобран, не знам да ли он стварно толико зрачи или се људи подсвјесно плаше и сматрају га узроком здравствених проблема. Како год било, треба га  уклонити јер годинама инсистирамо на томе - рекао је Бојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана