Путем јавног конкурса до мјеста у вртићу

Весна Поповић
Путем јавног конкурса до мјеста у вртићу

Бањалука - Дјеца ће се у градске вртиће убудуће уписивати путем јавног конкурса који ће бити расписиван једном годишње. Слободна мјеста која се појаве током године биће попуњавана малишанима са списка неуписаних на конкурсу или по листи приоритета коју ће једном мјесечно одређивати Комисија за пријем дјеце.

Тако ће убудуће бити вршен упис дјеце у вртиће регулисан новим Правилником о начину и поступку пријема дјеце у вртиће који је ступио на снагу у понедјељак. Овај документ усвојио је Управни одбор Центра за предшколско васпитање и образовање уз сагласност градоначелника Слободана Гаврановића.

У Центру за предшколско васпитање рекли су да ће према правилнику конкурс за упис убудуће бити расписиван од 1. до 15. јуна сваке године.

Пошто је овај документ усвојен тек ове седмице, у наредних неколико дана биће објављен јавни позив за одређивање приоритета за упис дјеце у вртић. 

- Пријаве које стигну биће вредноване кроз критеријуме по новом правилнику. Формираћемо листе приоритета за упис које ће важити до јуна идуће године, када ће бити објављен нови конкурс у редовној процедури - казали су у Центру.

Нису могли рећи колико тренутно има упражњених мјеста у вртићима.

- Упис се врши континуирано како се мјеста ослобађају, али би до објављивања јавног позива требало да знамо колико ћемо имати слободних мјеста за малишане - казали су у Центру.

Нови правилник налаже да све пристигле пријаве на конкурс разматра трочлана комисија коју чине стручни сарадник за пријем дјеце, представник стручне службе и васпитач.

Исто тако, биће уведен систем бодовања пријава по различитим категоријама.

- Списак примљене дјеце у вртић биће објављен на интернет страници и огласној табли Центра. Поред тога, комисија ће једном мјесечно засједати и прегледати листу приоритета како би утврдили да није дошло до промјене статуса пријављене дјеце - наведено је у овом документу.

Родитељи чија дјеца не буду примљена могу у року од осам дана уложити приговор, о којем одлучује директор Центра.

У правилнику је наведено да ће захтјеви за упис дјеце који су  поднесени прије ступања на снагу овог документа бити  такође бодовани. 

Бодовање 

- дјеца чији су родитељи са инвалидитетом 5 бодова

- дјеца самохраних родитеља 5 бодова

- дјеца из породица са троје или више дјеце 5 бодова

- дјеца из породица корисника новчане помоћи, дјечијег и материнског додатка 10 бодова

- дјеца припадника мањинских етничких заједница 5 бодова

- вријеме чекања на пријем, на сваки мјесец чекања 1 бод

- запосленост родитеља, на запосленост по родитељу 10 бодова

- породица чији ужи члан има тешко обољење 5 бодова

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана