Планирано уклањање 100 трулих стабала у Бањалуци

Весна Поповић
Планирано уклањање 100 трулих стабала у Бањалуци

Бањалука - Најмање 100 трулих стабала која угрожавају безбједност пролазника или учесника у саобраћају биће уклоњена идуће године, потврдио је начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар.

Према његовим ријечима, на свако посјечено стабло планирана је садња три нове саднице.

- Број стабала који ће се морати што хитније посјећи због трулежи вјероватно ће бити и већи јер очекујемо резултате анализе здравственог стања дрвећа у парку „Младен Стојановић“. Надам се да ће нам  Истраживачко-развоји центар „Српских шума“,  ускоро тај документ и доставити како бисмо знали шта треба предузети на тој локацији. Без обзира на то већ сада смо свјесни да првом приликом идуће године морамо посјећи 100 стабала за која је утврђено да им нема спаса - рекао је Билчар.

Напоменуо је да су она распоређена у 13 улица у граду.

- Поред тих 100, око 400 је критично и њих ћемо одређеним мјерама покушати санирати али и она ће највјероватније у неким наредним година морати бити уклоњена - рекао је Билчар.

Најкритичнији дрвореди у којима ће бити уклоњена стабла  између осталог су у  улицама: Младена Стојановића, Краља Петра Првог Карађорђевића, Скендера Куленовића, Козарској, Милоша Обилића, Пере Креце, Мирка Ковачевића, Јована Дучића,  Краља Петра Другог Карађорђевића, Степе Степановића, Алеји Светог Саве, Саве Ковачевића, али и стабла на простору испред Музеја савремене умјетности РС .

- Због свега тога смо при формирању буџета града за 2018. годину тражили више новца за те намјене а поготово за садњу нових садница стабала јер желимо да на једно уклоњено посадимо три нове саднице - казао је Билчар.

Додао је да би идуће године за садњу нових садница требало имати на располагању око 100.000 КМ што је за 60.000 КМ више него у овој години.

Сваке године у граду се због јачег вјетра а понекад и без видљивог разлога сруши десетак стабала. Грађани сматрају да би било боље да се трула стабла превентивно уклоне него да се сруши и некога можда повриједе.

- Бањалука је град зеленила и треба да сачува тај епитет али у овом случају можда је најбоље да се таква стабла плански уклоне и замијене новим садницама - рекла је становница чувене алеје уздисаја, улице Јована Дучића,  Цвијета Миљић.

Предвиђене контроле

Петар Билчар изјавио је да ће идуће године приоритет бити и преглед 2.500 стабала у Новој вароши, Росуљама и Обилићеву.

- Дугорочни циљ је да утврдимо какво је стање свих дрвореда у граду  и гдје су потребне хитне  интервенције. Жеља нам је  и да утврдимо бројно стање стабала - рекао је Билчар и додао да према процјенама у Бањалуци има око 20.000 стабала.

Пала стабла

-  поред Електротехничког факултета

улица Јована Дучућа

улица Владике Платона  

у парку Младен Стојановић  

у улици Бана Милосављевића  

у Српским топлицама  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана