Пара за игралишта има, али градње нема

Весна Поповић
Пара за игралишта има, али градње нема

Бањалука - За изградњу нових дјечијих игралишта град је ове године планирао 50.000 КМ, али још није донесена одлука гдје ће тај новац бити уложен.

Потврдили су то у Градској управи, али нису прецизирали када ће направити план изградње иако је већ половина календарске године.

Тако остаје отворено питање да ли ће бити испоштован закључак Скупштине града да зелена површина у непосредној близини Основне школе "Бранко Ћопић", гдје се малишани из Борика играју, буде обогаћена новим садржајима, односно љуљашкама, тобоганима и спортским реквизитима.

У неизвјесности живе и мјештани других дијелова града који прижељкују или већ годинама траже постављање пењалица, клацкалица и клупа на мјестима која њихови малишани користе за разоноду.

Према подацима Градске управе, лани није направљено ниједно ново игралиште. Уложено је 26.000 КМ за одржавање постојећих, а у овој години је за исте намјене планирано 20.000 КМ.

На територији града се налази више од 60 дјечијих игралишта и углавном су изграђена унутар стамбених блокова.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Борик два Драго Драгић рекао је да су грађани недавно кроз добровољну акцију поправили и уредили постојећу опрему на игралишту.

- Међутим, добар дио опреме је однесен у вријеме када је град првобитно измијенио регулациони план и уступио ту парцелу за изградњу цркве. На првој наредној сједници Савјета мјесне заједнице направићемо захтјев који ћемо упутити граду, а тражићемо да та опрема буде враћена, али и допуњена оним што недостаје како би то игралиште било опремљено комплетном опремом и служило у праве сврхе. Желимо да буде постављен основни садржај и мислим да то није прескупо и да се са мало добре воље то може урадити - рекао је Драгић.

И у другим дијеловима града вапе за дјечијим игралиштима, а посебно у приградским дијеловима. Мјештанка Шарговца Бојана Пухало сматра да више пажње треба да буде посвећено приградским насељима.

- До сада су игралишта у већини случајева грађена у ужем градском подручју. Знам да због велике изграђености они немају пуно простора за игру, али таквих садржаја треба да буде и у другим насељима - рекла је Пухало.

Изградња по годинама

2011.

- два игралишта на Булевару цара Душана

- у Гундулићевој улици

2012.

- у улици Змај Огњеног Вука

- на Булевару Степе Степановића

- у Дубичкој улици

- у Битољској улици

2013.

- три игралишта у улици Ђуре Ђаковића

2014.

 - у Кордунашкој улици

2015.

- ништа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана