Оронуле школе биће срушене

Јасмина Перишић
Оронуле школе биће срушене

Бањалука - Већина подручних школа у града која су затворене биће срушене јер су објекти у лошем стању.

У Градској управи казали су да је у току препис власништва над школама са Министарства просвјете и културе РС на град.

- Чим се овај процес заврши одлучићемо које школе ће бити срушене, а за које постоје услови да се искористе у неке друге сврхе. Постоји могућност да се неки од ових објеката, који нису  дотрајали, преда мјесним заједницама на коришћење - казали су у Градској управи и додали да су неки објекти трошни, те да их је неопходно хитно уклонити јер представљају опасност за људе.

У Министарству просвјете и културе РС рекли су да је у посљедњих десет година затворено шест подручних школа у граду.

- То су подручна одјељења основне школе "Петар Кочић" у Локварама и Вилусима, те одјељења ОШ "Младен Стојановић" у Обровцу и Стратинској код Бронзаног Мајдана. Поред тога, затворена је и подручна школа  "Војислав Илић" у Рекавицама и "Јован Дучић" у Барловцима - казали су у Министарству.

 За сада бригу о овим објектима који представљају запуштен призор сваког мјеста у којем се налазе воде централне школе којима су објекти припадали.

Предсједници мјесних заједница Бронзани Мајдан, Кола, Рекавице и Залужани на чијим територијама се налазе  затворене школе кажу да је већина објеката у лошем стању, али да ће се трудити да спасе оне објекте који још одолијевају зубу времена.

Предсједник МЗ Кола Љубомир Сладојевић рекао је да у Колима имају двије затворене подручне школе.

- У Локварима и Вилусима су затворене обје подручне школе. Школа у Локварима је у добром стању и већ смо предлагали граду да нам дозволи да је претворимо у дом, халу за састанке или у пољопривредну задругу. Нећемо дозволити да пропадне објекат који се може спасити - рекао је Сладојевић и додао да се за школу у Вилусима више ништа не може учинити јер је у потпуности девастирана.

Обећања

Поједини представници мјесних заједница кажу да су добили обећање од града да ће поједине напуштене школе бити спасене, те да ће им бити уступљени на даље коришћење.

- Међутим, сумњамо у дата обећања јер је вријеме предизборне кампање. Сваки битнији збор грађана се дешава испред школе, гласамо у тим објектима, а питање је кад ће нам се кров обрушити на главу - рекао је предсједник Мјесне заједнице Рекавица Дарко Рачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана