Ограничен новац за куповину трактора

Весна Поповић
Ограничен новац за куповину трактора

Бањалука - Расподјела градских субвенција за пољопривреднике ове године би требало да иде према новим правилима а једна од измјена је да ће се ограничити укупан износ средства која се додјељују за куповину трактора и других машина.

Ове године је буџетом града за ове намјене планирано 1,17 милиона КМ и до тог износа 900.000 КМ је за подстицајна средства за развој и реализацију пројеката у области пољопривреде а 270.000 КМ за  привођење земљишта култури.

Истакао је то директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић и додао да је измијењен правилник предат градоначелнику Игору Радојичићу који треба да да сагласност на овај документ.

- Надамо се да ће то бити ускоро, како би нови правилник ставили у функцију. Након што се он одобри можемо ићи са објављивањем јавног позива за додјелу овогодишњих субвенција - казао је Илић.

Казао је да је измјеном правилника планирано ограничење средства која се дају пољопривредницима за куповину нове механизације.

- За тај дио ћемо издвојити максимално 190.000 КМ. Сигуран сам да је нова механизација потребна пољопривредницима али сматрам да у већини случајева  на примјер нови купљени трактор нема довољно посла. Поред тога већина људи их  купује како би имало неку добру вриједност у механизацији а не да би побољшали пољопривредну производњу. Имати механизацију због себе или можда мање оранице не служи правој сврси  - рекао је Илић.

Истакао је да ће се као мјера помоћи пољопривредницима поново посветити  и додјели сјемена и ђубрива.

- Ефекат је бољи ако људима дамо сјеме и ђубриво јер се тиме повећава њихов интерес за сјетву. Када су је ријеч о питању сјемена која планирамо распоређивати то прије свега мислим на сјемена стрних жита, грахорица и за производњу трава - рекао је Илић.

Када су у питању субвенције за пољопривреднике за побољшање квалитета деградираног земљишта Илић је рекао да ће и ту напоре усмјерити у другом правцу.

- До сада само за ове потребе као мјеру помоћи пољопривредницима додјељивали  новац. Ове године ћемо напоре усмјерити да њима додијелимо ђубриво које ће користити за побољшање квалитета земљишта - казао је Илић.

Нагласио је да им је циљ да буџетска средства за ове намјене усмјере у оне области које ће дати најбоље ефекте.

- Већина новца ће ићи на обезбјеђивања бољег водоснабдијевања усјева уградњом система за наводњавање, за нове прерађивачке капацитете, пластенике, сушаре, противградну заштиту, подизање засада те набавку животињских врста - прецизирао је  Илић. 

Лани је за 282 пољопривредника издвојено 794.644 КМ из буџета града за подстицаје пољопривредним произвођачима и за премије за развој пољопривредне производње. Највише новца је отишло на субвенције 737.426 КМ за 148 пољопривредника. Педесет један корисник је добио 25.400 КМ као премије за стеоне јунице а 83 корисника је добило 31.818 КМ за премије за пчелиња друштва. Када су у питању средства која се додјељују пољопривредницима за побољшање квалитета запуштених ораница лани је одобрено 327.214 КМ за 97 кандидата.

Нова правила

На посљедњем засједању Скупштине града ван снаге је стављен закључак из 2016. године према којем је градски парламент био надлежан за давање сагласности на правилник за додјелу подстицаја за развој пољопривредне производње. Након те нове одлуке Скупштине та надлежност је пренесена у руке градоначелника који ће убудуће давати  одобрење на измјене овог правилника.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана