Ograničen novac za kupovinu traktora

Vesna Popović
Ograničen novac za kupovinu traktora

Banjaluka - Raspodjela gradskih subvencija za poljoprivrednike ove godine bi trebalo da ide prema novim pravilima a jedna od izmjena je da će se ograničiti ukupan iznos sredstva koja se dodjeljuju za kupovinu traktora i drugih mašina.

Ove godine je budžetom grada za ove namjene planirano 1,17 miliona KM i do tog iznosa 900.000 KM je za podsticajna sredstva za razvoj i realizaciju projekata u oblasti poljoprivrede a 270.000 KM za  privođenje zemljišta kulturi.

Istakao je to direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić i dodao da je izmijenjen pravilnik predat gradonačelniku Igoru Radojičiću koji treba da da saglasnost na ovaj dokument.

- Nadamo se da će to biti uskoro, kako bi novi pravilnik stavili u funkciju. Nakon što se on odobri možemo ići sa objavljivanjem javnog poziva za dodjelu ovogodišnjih subvencija - kazao je Ilić.

Kazao je da je izmjenom pravilnika planirano ograničenje sredstva koja se daju poljoprivrednicima za kupovinu nove mehanizacije.

- Za taj dio ćemo izdvojiti maksimalno 190.000 KM. Siguran sam da je nova mehanizacija potrebna poljoprivrednicima ali smatram da u većini slučajeva  na primjer novi kupljeni traktor nema dovoljno posla. Pored toga većina ljudi ih  kupuje kako bi imalo neku dobru vrijednost u mehanizaciji a ne da bi poboljšali poljoprivrednu proizvodnju. Imati mehanizaciju zbog sebe ili možda manje oranice ne služi pravoj svrsi  - rekao je Ilić.

Istakao je da će se kao mjera pomoći poljoprivrednicima ponovo posvetiti  i dodjeli sjemena i đubriva.

- Efekat je bolji ako ljudima damo sjeme i đubrivo jer se time povećava njihov interes za sjetvu. Kada su je riječ o pitanju sjemena koja planiramo raspoređivati to prije svega mislim na sjemena strnih žita, grahorica i za proizvodnju trava - rekao je Ilić.

Kada su u pitanju subvencije za poljoprivrednike za poboljšanje kvaliteta degradiranog zemljišta Ilić je rekao da će i tu napore usmjeriti u drugom pravcu.

- Do sada samo za ove potrebe kao mjeru pomoći poljoprivrednicima dodjeljivali  novac. Ove godine ćemo napore usmjeriti da njima dodijelimo đubrivo koje će koristiti za poboljšanje kvaliteta zemljišta - kazao je Ilić.

Naglasio je da im je cilj da budžetska sredstva za ove namjene usmjere u one oblasti koje će dati najbolje efekte.

- Većina novca će ići na obezbjeđivanja boljeg vodosnabdijevanja usjeva ugradnjom sistema za navodnjavanje, za nove prerađivačke kapacitete, plastenike, sušare, protivgradnu zaštitu, podizanje zasada te nabavku životinjskih vrsta - precizirao je  Ilić. 

Lani je za 282 poljoprivrednika izdvojeno 794.644 KM iz budžeta grada za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima i za premije za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Najviše novca je otišlo na subvencije 737.426 KM za 148 poljoprivrednika. Pedeset jedan korisnik je dobio 25.400 KM kao premije za steone junice a 83 korisnika je dobilo 31.818 KM za premije za pčelinja društva. Kada su u pitanju sredstva koja se dodjeljuju poljoprivrednicima za poboljšanje kvaliteta zapuštenih oranica lani je odobreno 327.214 KM za 97 kandidata.

Nova pravila

Na posljednjem zasjedanju Skupštine grada van snage je stavljen zaključak iz 2016. godine prema kojem je gradski parlament bio nadležan za davanje saglasnosti na pravilnik za dodjelu podsticaja za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Nakon te nove odluke Skupštine ta nadležnost je prenesena u ruke gradonačelnika koji će ubuduće davati  odobrenje na izmjene ovog pravilnika.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana