Нико неће да гради паркинге у Бањалуци

Весна Поповић
Нико неће да гради паркинге у Бањалуци

Бањалука - За изградњу и наплату паркиралишта у приватној режији нема заинтересованих ни трећу годину од када је донесена одлука која ту могућност пружа појединцима и правним лицима.

Ово су потврдили у Градској управи и додали да захтјева за изградњу, уређивање и наплату приватних паркиралишта на подручју града до сада није било.

- Разлози зашто до сада није било таквих захтјева су различити и немогуће их је све набројати. Сматрамо да су неки од најважнијих они економске природе и коначне исплативости. Обављање ове дјелатности не доноси брзу зараду и профит, што већину заинтересованих одбија у самом старту - образложили су у Градској управи.

Додали су да лица која би се одлучила за бављење овом дјелатношћу морају имати претходно регулисане имовинско-правне односе на предметној локацији.

- Изградња паркинга мора пратити одговарајућу просторно-планску нормативу и уређење паркинга мора задовољавати достигнуте стандарде у овој области. Осим тога, морају имати одобрење за обављање овом дјелатношћу, а обавеза је и плаћање комуналне таксе - додали су у Градској управи.

Нагласили су да би цијена била формирана у складу са правилима и могућностима постојећих тржишних прилика.

Према подацима Одсјека за паркинге и гараже у Градској управи, од наплате паркинг мјеста, изнајмљивања гаража, продаје претплатних карата, те наплате за деблокирање и премјештање возила у току прошле године град је зарадио 3,1 милион КМ.

У току 2013. забиљежена су 2,4 милиона паркирања, а 912.130 пута грађани су ову услугу платили путем СМС порука. У истом периоду на подручју града у функцију је стављено 368 нових паркинг мјеста у насељу Крајина, улицама Бранка Ћопића и Српској. У овој години град није планирао изградњу нових паркинг мјеста.

Цијена паркирања у првој тарифној зони износи једну КМ по сату, а пет КМ по дану. Мјесечна цијена паркинга је 100 КМ, а годишња 1.000 КМ. У другој тарифној зони цијена паркинга за сат времена је 0,50 КМ, три марке је дневна, 40 мјесечна и 400 годишња.

Одлука

Скупштина града је 2011. усвојила одлуку, која је дефинисала да обављање комуналне дјелатности град може повјерити другим предузећима. У складу са законима о комуналним дјелатностима и јавно-приватном партнерству у РС, омогућено је да паркиралиштима и гаражама у власништву правних и физичких лица управљају њихови власници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана