Никао нови дрворед на Бањалучком пољу

Весна Поповић
Никао нови дрворед на Бањалучком пољу

Бањалука - Нови дрворед од 50 садница липе и платана засађен је јуче на Бањалучком пољу, односно Булевару Српске војске, чиме је Градска управа наставила своје тежње да одржи оно што је заштитни знак Бањалуке, зеленило.

У акцији је учествовао градоначелник Игор Радојичић заједно са 50 студената Шумарског факултета и радницима предузећа "Тамарис".

- Град треба да се гради, развија и да настају нова стамбена насеља, али мора да има и зеленило са алејама кестена, липе и платана, мора да има и паркове по којима је препознатљив - рекао је Радојичић.

Истакао је да учешће студената у садњи показује да је Бањалука, поред тога што је град зеленила, и град младих.

- Нови дрворед симболизује и увод у бројне прољећне акције које Градска управа организује, а једна од њих је и прољећно уређење града - казао је Радојичић и напоменуо да се садњом овог дрвореда обиљежава и 21. март, Међународни дан шума.

В.д начелника Одјељења за комуналне послове Петар Билчар  навео је да је посађено 30 садница платана и 20 липе.

- Анализа 13 дрвореда са око 2.500 стабала која је недавно урађена показала је да су врсте стабала која надуже трају у граду платан, липа и кестен и зато смо их и одабрали - казао је Билчар.

Додао је да ће у наредном периоду засадити нове дрвореде у насељу Ада, поред такозваних борачких зграда, те у улици Саве Ковачевића уз обалу Врбаса.

- У овој години за садњу нових дрвореда планирано је 17.000 КМ, али ако дође до ребаланса буџета, та сума би се могла повећати - казао је Билчар.

Предсједник Савеза студената Шумарског факултета у Бањалуци Озрен Жоља рекао је да традиционално студенти овог факултета организују разне активности на промоцији значаја шума.

- Осим тога, сваке године учествујемо у пошумљавању у неким од газдинстава у РС и том приликом посадимо око 10.000 садница годишње - казао је Жоља.

Ректор Универзитета Милан Матаруга казао је да ова установа подржава квалитетне акције студената, али и промовише значај волонтерских активности.

- Студенти кроз ову акцију истичу значај шума, једног од најзначајнијих ресурса у РС. Поред тога, садњом ових садница урадили су и једно добро дјело - казао је Матаруга.

Игралишта

Игор Радојичић је рекао да ће град сутра потписати први уговор о изградњи новог дјечијег игралишта у склопу пројекта сарадње са друштвено одговорним компанијама.

- Прво такво игралиште би требало да буде изграђено у парку "Младен Стојановић" уз донацију фирме "Млијеко продукт" и надам да ће бити на располагању малишанима за игру до 22. априла, Дана града - казао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана