Nikao novi drvored na Banjalučkom polju

Vesna Popović
Nikao novi drvored na Banjalučkom polju

Banjaluka - Novi drvored od 50 sadnica lipe i platana zasađen je juče na Banjalučkom polju, odnosno Bulevaru Srpske vojske, čime je Gradska uprava nastavila svoje težnje da održi ono što je zaštitni znak Banjaluke, zelenilo.

U akciji je učestvovao gradonačelnik Igor Radojičić zajedno sa 50 studenata Šumarskog fakulteta i radnicima preduzeća "Tamaris".

- Grad treba da se gradi, razvija i da nastaju nova stambena naselja, ali mora da ima i zelenilo sa alejama kestena, lipe i platana, mora da ima i parkove po kojima je prepoznatljiv - rekao je Radojičić.

Istakao je da učešće studenata u sadnji pokazuje da je Banjaluka, pored toga što je grad zelenila, i grad mladih.

- Novi drvored simbolizuje i uvod u brojne proljećne akcije koje Gradska uprava organizuje, a jedna od njih je i proljećno uređenje grada - kazao je Radojičić i napomenuo da se sadnjom ovog drvoreda obilježava i 21. mart, Međunarodni dan šuma.

V.d načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar  naveo je da je posađeno 30 sadnica platana i 20 lipe.

- Analiza 13 drvoreda sa oko 2.500 stabala koja je nedavno urađena pokazala je da su vrste stabala koja naduže traju u gradu platan, lipa i kesten i zato smo ih i odabrali - kazao je Bilčar.

Dodao je da će u narednom periodu zasaditi nove drvorede u naselju Ada, pored takozvanih boračkih zgrada, te u ulici Save Kovačevića uz obalu Vrbasa.

- U ovoj godini za sadnju novih drvoreda planirano je 17.000 KM, ali ako dođe do rebalansa budžeta, ta suma bi se mogla povećati - kazao je Bilčar.

Predsjednik Saveza studenata Šumarskog fakulteta u Banjaluci Ozren Žolja rekao je da tradicionalno studenti ovog fakulteta organizuju razne aktivnosti na promociji značaja šuma.

- Osim toga, svake godine učestvujemo u pošumljavanju u nekim od gazdinstava u RS i tom prilikom posadimo oko 10.000 sadnica godišnje - kazao je Žolja.

Rektor Univerziteta Milan Mataruga kazao je da ova ustanova podržava kvalitetne akcije studenata, ali i promoviše značaj volonterskih aktivnosti.

- Studenti kroz ovu akciju ističu značaj šuma, jednog od najznačajnijih resursa u RS. Pored toga, sadnjom ovih sadnica uradili su i jedno dobro djelo - kazao je Mataruga.

Igrališta

Igor Radojičić je rekao da će grad sutra potpisati prvi ugovor o izgradnji novog dječijeg igrališta u sklopu projekta saradnje sa društveno odgovornim kompanijama.

- Prvo takvo igralište bi trebalo da bude izgrađeno u parku "Mladen Stojanović" uz donaciju firme "Mlijeko produkt" i nadam da će biti na raspolaganju mališanima za igru do 22. aprila, Dana grada - kazao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana