На Мањачи памте и хладније зиме и дубље пртине

ELTA TV
На Мањачи памте и хладније зиме и дубље пртине

Бањалука - Цича зима дува вјетар на Мањачи снијега метар. Ипак, памте мјештани Локвара и Савановића и хладније зиме и дубљну пртину.

Ништа ово није, ушушкај се добро, прирпеми храну за стоку и немаш бригу, каже један од најстаријих пастира на Мањачи Драгомир Савановић који вам никада неће рећи колико тачно оваца има. Појашњава и зашто! 

"Каже неки човјек, то тако иде, да се не би случајно помакло, одмакло, или шта ја знам, то углавном нико не говори", кроз осмијех говори Драгомир Савановић

Драгомир је један од најстаријих пастира на Мањачи. Осам пуних  деценија му је али и на овим великим хладноћама са овцама је.

"Ја то волим и све и једна кап кише и снијега на мене је пала. Ових дана снијег на Мањачи је преко једног метра, али ми овце хранимо и боримо се. Сви, и син и унук кад дође из школе, сви смо око оваца." збори Драгомир

Драгомиров син Мишо, сточарством се каже бави озбиљно. Има неколико стотина оваца.  И он каже памти и хладније зиме и веће сњегове.  Ипак за велике хладноће и дебели мнинус ваља се добро спремити.

"Вичу да ће бити још мало хладноће. Ипак немамо већих проблема. Воде има, али сам напунио базене како би спремни били уколико нестане", каже Мишо Савановић

Породицу Савановић у ове хладне зимске дане, посјетио је и предсједник градског парламента Зоран Талић. Била је то прилика да се и сам увјери са чим се све сусрећу сточари  на Мањачи. И  зими, у овим тешким условима, али у уопште. 

"Мени је прво драго што нас је породица Савановић примила на свом пољопривредном газдинству. Била је ово прилика да се исами увјеримо како сточари живе у овим хладним данима, и са каквим се проблемима суочавају. Рекли су нам да им је највећи проблем продаја, па смо и кроз разговор са представницима Мјесне заједнице закључили да би било добро да се у Стричићима оспособи сточна пијаца, која додуше и сада ради, али да се зна под чијим је ингеренцијама и да почне нормално да функционише", каже Талић

Била је ово прилика и да се поразговара са представницима Мјесне заједнице. Да се види како живот функционише зими. Заједно су Талић и представници Мјесне заједнице Стричићи обишли и  Кочићево огњиште у намјери да се виде штете које су олујни вјетар у децембру и обимне сњежне падавине начиниле најважнијем туристичком потенцијалу Стричића и Мањаче.

"Била нам је идеја, да обиђемо Стричиће и Локваре, да у овом тешком тренутку када су сњежне падавине овдје високе и преко једног метра да обиђемо мјештане, да видимо како функционише живот, али и да обиђемо и Кочићево огњште које је веома значајан туристички потенцијал града Бањалука који је на жалост, значајно страдао током олујног вјетра у децембру и сада усљед обимних сњежних падавина." рече Талић

У Савјету Мјесне заједнице Стричићи кажу да су се обрадовали посјети првог човјек градског парламента, што је у овим тешким условима, посјетио села на платоу Мањаче. 

"Драго нам је што нас је у овој тешкој ситуацији када је снијег завејао села и засеоке на подручју Мјесне заједнице Стричићи обишао управо предсједник Скупштине града Зоран Талић, да се и сам увјери какво је стање. Била је то прилика да поразговарамо и о туристичким потенцијалима овог краја као што је Кочићево огњиште, па поразговарамо о Кочићевим данима који би свакако требали трајати дуже али и о пројекту скијалишта о којем се већ дуго говори, каже Раде Божић, предсједник Савјета МЗ Стричићи."

Обишао је Талић и Планинарски дом, гдје је разговарао са руководством ПД Мањача у вези обнове објекта старе школе у Локварима која је додијељена овом Планинарском друштву на кориштење.

Први човјек градског парламента увјерио се и да зимска служба ради свој посао доста коректно те да се успјешно боре са сњежним падавинама које су оковале села на Мањачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана