Минус отјерао купце са бањалучке тржнице

Ивана Кардум
Минус отјерао купце са бањалучке тржнице

Бањалука - Снијег, мраз и минус на термометру и ове године пустоше бањалучку тржницу, па су се јуче, умјесто уобичајене буке и гужве, могле затећи полупразне тезге и једва који купац.

Ипак, ни промрзлих руку, на минус шест степени Целзијуса, продавци нису одбили да проћаскају о својој тешкој ситуацији.

- Зима је, па се народ мало креће. Што се тиче цијена, само су блитва и шпинат скупљи, све остале су исте као и до сада - рекла је продавачица Милева Вукмир.

Минус на термометру довео је до веома малог броја трговаца који су јуче одлучили да изложе своје производе. Најхрабрији које смо затекли крај тезги кажу да је то потпуно оправдано, јер је исплативије хладне дане провести код куће.

- Многе колеге нису ни дошле на посао, али то и не осјетимо као изостанак конкуренције, јер нема људи да покупују ни са двије тезге. Није нам лако да стојимо на минусу и чекамо да зарадимо коју марку. Док хладноћа улази у кости, и онако слабо здравље постаје још лошије. Тако да се посао не исплати, али немамо избора - рекла је продавачица домаћег воћа и поврћа уз жаљење да њени производи неће још дуго моћи да чекају купца. Продавцима ситуацију додатно отежава све већи број супермаркета, за чију се понуду опредјељује све више грађана.

Слабу продају олакшава издржљива роба, којој температуре још не сметају.

- Ове температуре нису ништа, сједећи овдје преживјели смо и када се температура спуштала до минус 20. А што се тиче продаје, она је катастрофална. Не може се зарадити пет марака на скупоцјеној роби - изјавио је трговац Саво.

Суграђани мисле да разлоге овакве ситуације треба тражити у хладноћи, скупоћи и немаштини.

- Стални сам купац домаћих производа са тржнице, мене не спречава хладноћа да видим шта је ново у понуди. Оно што нас мучи је пензионерски минус у џепу у односу на високе цијене произвођача - пожалио се пензионер Здравко.

Продавци

Продавци на тржници кажу да је ситуација ипак много боља него у врелим љетним данима, када су температуре ишле и преко 40 степени.

- Веће смо проблеме имали током љета, када су температуре биле енормно високе. Многи су престајали да раде, због труљења и пропадања робе - рекао је продавац Саво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана