Минус Акване 140.000 марака

Весна Поповић
Минус Акване 140.000 марака

Бањалука - Предузеће "Аквана" је у првих шест мјесеци пословало са губитком од око 140.000 марака, а када се узму у обзир лоша сезона и недавне поплаве, губици на крају ове године биће далеко већи.

Рекао је то директор "Акване" Ведран Митровић и додао да је сезона до сада била катастрофална и најгора од свих од настанка "Акване".

- Од почетка сезоне имали смо само седам правих сунчаних радних дана. Били смо отворени и другим данима, али посјета је била до 50 људи, а трошкови дневног рада аква парка су око 1.000 КМ - наглашава Митровић.

Напомиње да су два мјесеца сезоне лоше прошла, да је трећи "почео никако", а сезона фактички траје до почетка школске године.

- С обзиром на то да најављују љепше вријеме, покушаћемо да радимо у септембру иако то до сада никада није донијело озбиљније пословне резултате - рекао је Митровић.

Нагласио је да је додатни удар на пословање "Акване" плављење техничког блока Градског олимпијског базена у ноћи између 5. и 6. августа.

- Очистили смо 90 одсто простора, избацили смо муљ и воду, а сада избацујемо уништени инвентар. У понедјељак би требало да приступимо првој дезинфекцији - рекао је Митровић.

Објаснио је да је у техничком блоку било више од метар воде која је потопила клима-коморе, разводне ормаре, електронику за соларно гријање, 20 електромотора и пумпи те комплетан машински дио.

- Интерна комисија би до краја идуће седмице требало да има тачну процјену штете. Тешко је сада рећи колика је штета. Вјероватно ћемо један дио опреме моћи спасити, али велики дио нећемо - навео је Митровић и појаснио да једна клима-комора кошта око 100.000 марака.

Каже да најоптимистичније процјене говоре да Олимпијски базен сигурно неће радити идућих тридесетак дана.

- И то ће утицати на наше пословање, јер мјесечни приход од овог базена је око 25.000 КМ - казао је Митровић и додао да у губитак још није урачунато оно што ће морати да уложе у поправку штете.

Пословање

"Аквана" је 2012. завршила са губитком од 630.214 марака, а 2011. године је била у минусу од 990.400 КМ. И у прошлој години ово предузеће пословало је с губитком од 900.000 КМ.

Основни капитал је у овој години повећан за 8,2 милиона марака након што је град у 2013. као власник исплатио преостали дио кредита овог предузећа Хипо Алпе Адрија банци. Након повећања укупни основни капитал износи 18,09 милиона КМ. У "Аквани" су тренутно запослена 94 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана