Minus Akvane 140.000 maraka

Vesna Popović
Minus Akvane 140.000 maraka

Banjaluka - Preduzeće "Akvana" je u prvih šest mjeseci poslovalo sa gubitkom od oko 140.000 maraka, a kada se uzmu u obzir loša sezona i nedavne poplave, gubici na kraju ove godine biće daleko veći.

Rekao je to direktor "Akvane" Vedran Mitrović i dodao da je sezona do sada bila katastrofalna i najgora od svih od nastanka "Akvane".

- Od početka sezone imali smo samo sedam pravih sunčanih radnih dana. Bili smo otvoreni i drugim danima, ali posjeta je bila do 50 ljudi, a troškovi dnevnog rada akva parka su oko 1.000 KM - naglašava Mitrović.

Napominje da su dva mjeseca sezone loše prošla, da je treći "počeo nikako", a sezona faktički traje do početka školske godine.

- S obzirom na to da najavljuju ljepše vrijeme, pokušaćemo da radimo u septembru iako to do sada nikada nije donijelo ozbiljnije poslovne rezultate - rekao je Mitrović.

Naglasio je da je dodatni udar na poslovanje "Akvane" plavljenje tehničkog bloka Gradskog olimpijskog bazena u noći između 5. i 6. avgusta.

- Očistili smo 90 odsto prostora, izbacili smo mulj i vodu, a sada izbacujemo uništeni inventar. U ponedjeljak bi trebalo da pristupimo prvoj dezinfekciji - rekao je Mitrović.

Objasnio je da je u tehničkom bloku bilo više od metar vode koja je potopila klima-komore, razvodne ormare, elektroniku za solarno grijanje, 20 elektromotora i pumpi te kompletan mašinski dio.

- Interna komisija bi do kraja iduće sedmice trebalo da ima tačnu procjenu štete. Teško je sada reći kolika je šteta. Vjerovatno ćemo jedan dio opreme moći spasiti, ali veliki dio nećemo - naveo je Mitrović i pojasnio da jedna klima-komora košta oko 100.000 maraka.

Kaže da najoptimističnije procjene govore da Olimpijski bazen sigurno neće raditi idućih tridesetak dana.

- I to će uticati na naše poslovanje, jer mjesečni prihod od ovog bazena je oko 25.000 KM - kazao je Mitrović i dodao da u gubitak još nije uračunato ono što će morati da ulože u popravku štete.

Poslovanje

"Akvana" je 2012. završila sa gubitkom od 630.214 maraka, a 2011. godine je bila u minusu od 990.400 KM. I u prošloj godini ovo preduzeće poslovalo je s gubitkom od 900.000 KM.

Osnovni kapital je u ovoj godini povećan za 8,2 miliona maraka nakon što je grad u 2013. kao vlasnik isplatio preostali dio kredita ovog preduzeća Hipo Alpe Adrija banci. Nakon povećanja ukupni osnovni kapital iznosi 18,09 miliona KM. U "Akvani" su trenutno zaposlena 94 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana