Манифестација Љето на Врбасу у Бањалуци: Дајак начин живота

Игор Пилиповић
Манифестација Љето на Врбасу у Бањалуци: Дајак начин живота

Бањалука - Крајишка љепотица јуче је у оквиру културно-спортске манифестације "Љето на Врбасу" врвјела од дајака - једног од симбола и чувара традиције Бањалуке.

Киша, тмурни облаци и грмљавина у послијеподневним часовима нису успјели да покваре атмосферу и обесхрабре такмичаре да покажу своје умијеће у вјештини за коју многи кажу да је начин живота овог града.

Такмичење, које сваке године привлачи пажњу све већег броја Бањалучана, окупило је мајсторе дајака код Зеленог моста, који су се надметали у јуниорској, сениорској и конкуренцији ветерана.

Да за опстанак дајак чамаца не треба бринути и да овај симбол Бањалуке остаје на младима показао је и седамнаестогодишњи Саша Маричић, који већ другу годину учествује у такмичењу.

- Прошле године сам био шести, а сада се надам бољем пласману јер сам се припремао мјесец и по - каже Маричић.

Међу такмичарима који су привукли пажњу били су и ветеран Харис Кршлак и његова кћерка Тајма, која је показала спретност међу јуниорима.

Као увертира за дајак на плажи код Зеленог моста одржане су завршне утакмице турнира у одбојци на пијеску у миксу за аматере и у баскету три на три. Екипа "Мој маркет - најбоље од нас" освојила је прво мјесто у одбојци. Најбољи у баскету у сениорској три на три била је екипа "Аутхоритџ Партнерс", а у конкуренцији дјевојчица побједу је однијела екипа "Феникс", док је међу дјечацима тријумфовао састав "Џордан". У брзом шутирању тројки најбољи је био Марко Келечевић.

Док су спортисти водили битке на теренима и у води, плажом се ширио мирис рибљег котлића, гдје је 20 екипа укрстило кулинарско знање у спремању фиш паприкаша. Учесници су казали да је највећа чар овог такмичења у дружењу, забави и привлачењу великог броја грађана на обале Врбаса.

- Већ неколико година учествујемо у овом такмичењу и сваке године се враћамо јер је право уживање бити поред ове ријеке - рекли су у тиму "Мурињо и књижари", откривајући да је њихов тајни састојак вргањ и седам врста рибе.

Док се паприкаш крчкао, тим "Сомине" је уживао крај обале уз смијех и пошалице.

- Битна је забава, побједа није приоритет. Састојке ако откријемо то онда више није тајна па ћемо то задржати за себе - рекао је уз осмијех члан тима Синиша Мајсторовић.

Организатор манифестације "Љето на Врбасу" је Туристичка организација Бањалуке, а генерални медијски покровитељ "Глас Српске".

Такмичења

У оквиру "Љета на Врбасу" преостало је да буде одржан "Јелен трубачки сабор", који је планиран за 28. јул и такмичење за професионалце у одбојци на пијеску.

- Трубачки сабор биће одржан на тврђави Кастел у 20 часова, док је одбојка планирана за 30. и 31. јул у воденом парку "Аквана" - рекли су у Туристичкој организацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана