Корисници пословних простора у Бањалуци убудуће плаћају минимални закуп

Весна Поповић
Корисници пословних простора у Бањалуци убудуће плаћају минимални закуп

Бањалука - Градска управа планира да измијени услове под којима додјељује пословне просторе на употребу удружењима и организацијама, а предвиђено је да буде укинуто бесплатно коришћење и уведено плаћање минималног закупа.

Ово је предвиђено измјеном Одлуке о пословним зградама, просторима и гаражама у својини града коју ће разматрати одборници 28. фебруара.

Према ријечима в.д. начелника Одјељења за финансије Божане Шљивар, циљ је да буде заустављено даље нагомилавање дуга по основу ПДВ-а према граду, који имају они који користе просторе града без наплаћивања накнада, те да се јасније дефинишу њихове обавезе.

- Град је додјељивао организацијама пословне просторе на коришћење без накнаде. Корисници су имали обавезу да граду рефундирају износ ПДВ-а који се за тај простор годишње плати Управи за индиректно опорезивање БиХ као и да плате режијске трошкове. Нису сви те обавезе редовно извршавали па се нагомилао дуг према граду за ПДВ од око милион КМ. Када су у питању режијски трошкови, поготово је висок дуг за утрошену струју који износи 200.000 КМ. Ти проблеми су показали да се морају предузети одређене мјере и ово је само први корак - објаснила је Шљиварева.

Ако ова одлука добије подршку Скупштине града, према ријечима Шљивареве, сваки уговор који је град до сада склопио са удружењима за коришћење простора без накнаде биће поново разматран и склапан под новим условима.

- Корисници ће плаћати минималну цијену закупа, а право на то имаће органи и установе чији је оснивач РС или град, организације из области културе, спорта, здравствене и социјалне заштите и хуманитарне организације. Биће остављена могућност за друге случајеве, када за то постоји интерес града. Износ се утврђује тако што се почетна цијена закупнине по метру квадратном без ПДВ-а помножи са површином простора који се даје у закуп, након чега се добијени износ умањује за 90 одсто - рекла је Шљиварева.

Казала је да су цијене по зонама дефинисане одлуком о почетној цијени закупнине за пословне зграде, пословне просторије и гараже.

Навела је да ће након спровођења ових промјена обавезе закупца бити мање од досадашњих и то за 31,20 одсто.

Независни одборник Миленко Јаћимовић рекао је да поједина удружења, која је град ослободио плаћања закупа локала, нису могла да остварују приход како би могла плаћати велике износе ПДВ-а тако да треба наћи могућност да се та област уреди и њима помогне.

- Поједина удружења која се баве проблемима инвалида  жалила су се да за ПДВ дају више од пола новца који добију од града као субвенцију - додао је Јаћимовић.

Обавезе

Божана Шљивар изјавила је да ће на другачији начин бити регулисане обавезе за плаћање комуналија, поготово потрошене електричне енергије.

- Желимо да они који користе простор директно склопе уговор са "Електрокрајином", чиме би имали обавезу да плаћају електричну енергију. До сада су рачуни за потрошену струју стизали на име Градске управе која је рачуне просљеђивала корисницима - казала је Шљиварева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана