Комунална предузећа на мукама да наплате своје услуге

Јасмина Перишић
Комунална предузећа на мукама да наплате своје услуге

Бањалука- Дуговања комуналним предузећима премашују милионе марака, па иако су велика предузећа највећи дужници, ни домаћинства не заостају. Тако поједини грађани за воду, смеће или гријање дугују и по 20.000 марака, што је подстакло ова предузећа на све већи број тужби против несавјесних потрошача.

Како наводе у овим предузећима, сви дужници ће морати да измире своја дуговања јер се пријаве против њих редовно подносе надлежном суду.

Портпарол предузећа "Водовод" Бранка Ристић рекла је да дуговања потрошача према овом предузећу износе нешто више од седам милиона марака.

- Кућни савјети и индивидуални потрошачи дугују 3.212.000 КМ, док дуговања потрошача из категорије правних лица износе  3.869.885 КМ - рекла је Ристићева и додала да су прошле године потписана 974 уговора о репрограму дуга, мада има и оних који не поштују репрограме.

Да би потрошачи измирили своја дуговања ово предузеће често прибјегава и оштријим мјерама као што су искључење са водоводне мреже и подношење тужби.

- У децембру прошле године послали смо 1.712 тужби на износ од око 1,2 милиона КМ - казала је Ристићева.

Портпарол "Топлане" Жаклина Мијатовић каже да на листи дужника има појединаца чија дуговања премашују 7.000 марака, али је рекордер један Бањалучанин чији је дуг 20.000 КМ.

- Сви који имају дуговања према "Топлани" могу потписати репрограм како би измирили свој дуг у ратама, а у 2014. години потписано је 445 уговора о репрограму дуга. Поједине дужнике искључујемо са система централног гријања, али има и оних који не дозвољавају нашим екипама да их искључе. Тада се обраћамо комуналној полицији, која им издаје прекршајни налог у висини до 1.000 КМ - рекла је Мијатовићева.

Према њеним ријечима, сви ће кад-тад морати платити своја дуговања.

- Проблем је само у спорости наплаћивања потраживања, јер су судови претрпани тужбама комуналних предузећа - нагласила је Мијатовићева.

И директор предузећа "Чистоћа" АД Бањалука Александар Бајић рекао је да је степен наплате порастао од када је ово предузеће почело да наплаћује своје услуге судским путем.

- Све више смо приморани да тужимо потрошаче, јер су дуговања стварно велика. Рекордери у дуговању су нека предузећа која дугују и до 200.000 за одвоз смећа, док поједина домаћинства имају дуг од 500 до 2.000 КМ. Степен наплате нам је низак, око 67 одсто и мислим да има и превише несавјесних потрошача - рекао је Бајић.

Репрограми

Највећи дужници предузећу "Водовод" су "Водовод" Челинац и Клинички центар.

- Ова предузећа имају потписане уговоре о репрограму. "Водовод" Челинац редовно измирује своја дуговања, како за текућу потрошњу, тако и уплате за репрограм, док Клинички центар не измирује редовно своја дуговања за утрошену воду - рекла је Ристићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана