Клизиште пријети да однесе пут Врбас на улазу у Пријечане

Сања Амиџић
Клизиште пријети да однесе пут Врбас на улазу у Пријечане

Бањалука - Клизиште на обали ријеке Врбас на улазу у Пријечане потребно је хитно санирати, јер угрожава главну саобраћајницу према овом дијелу града.

Утврђено је ово након што су минуле седмице спорну локацију обишли представници градске власти и предузећа "Воде Српске" које је надлежно за одржавање водотока у РС.

Како су нам рекли у овом предузећу, клизиште се налази у урбаном дијелу града и за њега простоји пројектна документација коју је припремила Градска управа Бањалука.

- За уређење и проширење саобраћајнице на мјесту гдје се налази клизиште потребно је да представници града покрену иницијативу за реализацију овог пројекта - казали су у "Водама Српске".

Додали су да би, осим њих, с обзиром на то да се овај пројекат односи и на одржавање путне инфраструктуре, равноправно требало да учествује и предузеће надлежно за путеве.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић рекао је да је то значајна инвестиција за град, али да трајног рјешења клизишта нема док не дође до наставка изградње пута за Пријечане који пролази том дионицом.

- Нама тренутно преостаје да пратимо стање на терену и да кроз редовна одржавања омогућавамо проходност саобраћајнице на тој дионици. Нећемо дозволити да дође до прекида путне комуникације - казао је Сандић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пријечани Младен Новаковић рекао је да су почетком прошле године "Воде Српске" урадиле пројекат за санацију тог дијела обале, али да до сада ништа није урађено.

- Према пројекту, санација је требало да буде урађена у дужини од 170 метара, међутим, то је само остало мртво слово на папиру. То је само један од разлога зашто Врбас сваког дана помало поткопава обалу, а самим тим вода је дошла готово на пет метара до пута. Да је то тада одрађено, ово сада не би изгледало овако - објаснио је Новаковић.

Како каже, да би сада био потпуно ријешен овај проблем, потребно је санирати око 300 метара обале која је некада била обрађивана ливада.

- Земљиште је на тој локацији потонуло око метар и по. Испод пута постоји пропуст који своди воду са брда, а пошто је Врбас одоздо поткопао обалу, настала је шупљина. Када падне јача киша, може доћи до одрона који ће однијети саобраћајницу - рекао је Новаковић.

Саобраћај

Путем према Пријечанима свакодневно прође на стотине аутомобила као и аутобуси који саобраћају до овог, али и сусједних насеља.

- Дневно из Пријечана има око 25 полазака аутобуса као и проласци аутобуса који саобраћају за Шушњаре и Блашко - казао је Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана