Хајка на медвједа у центру града

Јасмина Перишић
Хајка на медвједа у центру града

Бањалука - Хајка на медвједа у центру града! Ловци, ловочувари, полиција и становници Лауша, Побрђа и дијела града према Шибовима тражили су залуталу звијер, која је у понедјељак навече виђена на том подручју.

Након мечке, која је ујутро примијећена у кругу Градског гробља, увече је према граду кренуло њено младунче, очигледно у потрази за мајком.

Према ријечима очевидаца, млади медвјед виђен је у понедјељак око 21 час у улици Симе Милића Јоргића. Одатле се запутио ка кругу Градског гробља.

- Одмах смо позвали полицију, која је убрзо дошла и затекла младог медвједа, који је, по свему судећи, младунче мечке која је у јутарњим часовима виђена у кругу гробља. Скоро половина мјештана Побрђа је изашла у дворишта запањена несвакидашњом ситуацијом са звијерима које су сишле са шумовитог дијела Шибова - испричао је мјештанин Побрђа Славен Милић.

Он је додао да су многи жељели да виде мече, али да је било и оних који су били у страху.

- Не знамо шта је истјерало дивљач из шуме, али није баш пријатно да шета улицама. Поред полиције на лице мјеста су стигли и људи из Ловачког удружења "Змијање", који су младунче отјерали назад у шуму - казао је Милић.

У Ловачком удружењу "Змијање" кажу да је полиција прва затекла мече, те да су убрзо поред ловаца овог удружења обавијештени и дежурни радник Центра за обавјештавање Бањалука, ветеринарски пољопривредни инспектор града и ловочувари.

- Спровели смо хајку, да бисмо изгубљеног младог медвједа протјерали од Побрђа ка брдовитијим и шумовитијим предјелима. Био сам на пет метара од њега и гурао га џипом, али је он био преплашен и није знао гдје би. Прескакао је ограде, а у једном дворишту је извалио и стуб. Баш нас је изморио, али смо након два сата успјели. Око 23 часа, враћен је у шуму. Нико није спавао, око 300 мјештана је посматрало шта се дешава - казао је секретар Ловачког удружења "Змијање" Веселко Пејић.

Додао је да младунче није било опасно, те да медвједи бјеже од људи, али да су најопасније мечке које имају младунчад.

- Ово мече је вјероватно одбачено од мајке која је такође виђена на Побрђу. Има нешто више од годину и око 100 килограма, а мечка вјероватно сада има младе мечиће, па је њега одбацила. У потрази за њом залутао је у град. Могуће је и да су га преплашили пуцњи ловачких пушака, јер је почела сезона лова на дивље свиње и лисице, па је бјежећи пред ловцима залутао - рекао је Пејић.

Додао је да нема мјера којима би се медвједима ограничило кретање.

- Становништво не треба да паничи када се нешто такво деси. Треба одмах да нас обавијесте, а ми ћемо даље дјеловати - казао је Пејић.

Зимски сан

Веселко Пејић каже да се медвјед већ од краја новембра спрема за зимски сан.

- Они сада луњају и једу све да би се што више угојили и били спремни за зимски сан. Шума је пуна воћа, дивљих крушака и јабука и он се гоји да би то потрошио зими. То се зове хибернација или зимски сан - рекао је Пејић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана