Доградњом Колибрија мјеста за још 200 дјеце

Весна Поповић
Доградњом Колибрија мјеста за још 200 дјеце

Бањалука - За изградњу вртића ове године је планирано милион марака, а више од пола те суме требало би да буде инвестирано у доградњу постојећег објекта вртића "Колибри" у Лазареву.

Потврдио је ово в.д начелника Одјељења за комуналне послове Петар Билчар.

Истакао је да би на подручју града у 2017. требало да буде омогућен додатни смјештај за укупно 340 дјеце.

- За доградњу вртића "Колибри" већ имамо спремну пројектну документацију. Проширењем тог објекта била би обезбијеђена мјеста за око 200 малишана. Радови ће почети чим новац постане оперативан, али тешко је рећи када ће то бити. Овогодишњи износ новца за изградњу свих нових вртића планиран је кроз грант од милион марака, који треба да буде уплаћен граду са виших нивоа власти - казао је Билчар.

Истакао је да се остатак овогодишњих планова за проширење вртићких капацитета односи на преуређење пословних простора у власништву града за смјештај дјеце.

- За те потребе бисмо искористили простор који се налази поред постојећег вртића "Лана" у Росуљама у улици Краља Петра Другог и ту би могла бити смјештена једна мања група до 30 малишана - рекао је Билчар.

Навео је да би у Обилићеву могли преуредити простор у власништву града поред постојећег вртића "Бубамара" у којем би био направљен додатни простор за око 20 дјеце.

- На Старчевици бисмо исто адаптирали простор у власништву града од 300 квадрата у којем би било смјештено до 90 малишана, чиме бисмо коначно могли изаћи у сусрет захтјевима мјештана ове мјесне заједнице за отварање вртића - навео је Билчар.

Поред наведених радова, од овог новца требало би да буде и саниран трошни кров на постојећем објекту вртића "Радост", који се налази поред ОШ "Јован Цвијић".

Напоменуо је да су ове планове усагласили са Центром за предшколско васпитање и образовање.

У оквиру Центра тренутно раде 22 вртића у којима борави око 2.180 дјеце распоређених у 94 групе, док се на ранг-листи чекања за смјештај налази 2.348 малишана.

Припрема

Центар за предшколско васпитање и образовање у сарадњи са Министарством просвјете и културе РС организује програм припреме дјеце за полазак у први разред за оне малишане који нису ишли у вртић. Програм ће почети 1. марта и трајаће до 31. маја. Родитељи пријаве могу доставити још данас до 12 часова и плаћаће 20 КМ мјесечно. Лани је кроз овај програм прошло око 550 дјеце, а сличан број пријава у Центру очекују и ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана