Бањалука: Више новца у градскм буџету за вртиће и туризам

Весна Поповић
Бањалука: Више новца у градскм буџету за вртиће и туризам

Бањалука - Приједлогом ребаланса буџета града предвиђено је знатно повећање буџета Туристичкој организацији града и то за 119.000 КМ, Центру за предшколско васпитање и образовање за 213.500 КМ те Центру за социјални рад за 100.000 КМ.

За већину осталих установа и институција које се финансирају из градске касе планирана су смањења појединачних буџета. Тако је највећи удар претрпио буџет Центра за развој и унапређење села и то за 810.000 КМ.  Директор ТОБЛ-а Остоја Барашин рекао је да ће већи дио средства бити коришћен за промотивне активности, док ће 30.000 КМ бити искоришћено за исплату остатка дуга за отплату рекламних паноа набављених прошле године.

- Средства су већа јер сматрамо да ћемо имати веће приходе од боравишне таксе до краја године него што је то првобитно било планирано, што се мора ускладити ребалансом буџета - објаснио је Барашин.

Процјена је да ће до краја године приход по овом основу бити око 170.000 КМ. Барашин каже да Закон о боравишној такси обавезује све локалне заједнице да овај новац троше у промотивне сврхе за унапређење туризма.

- Планирамо медијске, интернет и сајамске промоције те израду разних промотивних материјала и организацију Сајма туризма у септембру - објаснио је Барашин.

Додао је да је дуг од око 30.000 КМ остатак обавезе ТОБЛ-а.

- Требало је да тај дуг исплатимо у септембру 2013. Због проблема са буџетом то се није десило па је предвиђено да из овогодишњег буџета буде исплаћена посљедња транша - рекао је Барашин.

Центар за предшколско васпитање и образовање требало би да добије додатних 88.000 КМ за лична примања запослених, чиме би на плате у овој години било потрошено око седам милиона КМ.

- Исто тако, предвиђено је и повећање на ставци за плаћање трошкова енергије, комуналних, комуникационих и транспортних услуга, материјала за посебне намјене, стручне услуге и остале непоменуте расходе са додатних 160.500 КМ - наведено је у нацрту.

Овим повећањем укупан износ за расходе по основу коришћења робе и услуга био би 2,09 милиона КМ.

Директор Центра Наташа Радуловић је у кратком телефонском разговору рекла да је на годишњем одмору и да с њом можемо контактирати тек почетком идуће седмице.

У приједлогу ребаланса наведено је да се за Центар за социјални рад планира додатних 100.000 КМ које ће бити усмјерене на социјалну заштиту угрожених категорија становника. У односу на почетне буџете, приједлогом ребаланса планирано је повећање Центру за образовање и васпитање и рехабилитацију слушања и говора за 19.000 КМ  и Културном центру Бански двор за 250 КМ те Школи ученика у привреди за 5.000 КМ.

Такса

Према информацијама из ТОБЛ-а, од прикупљене боравишне таксе у првих пет мјесеци овој институцији требало је да припадне око 62.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана