Бањалука: Усвојена одлука о поскупљењу такси

С. Амиџић, В. Поповић
Бањалука: Усвојена одлука о поскупљењу такси

Бањалука - Скупштина града Бањалуке усвојила је јуче на свом првом овогодишњем засједању одлуку о повећању цијена градских административних такси.

Тако ће становници убудуће родни лист и било који извод из матичних књига умјесто досадашње двије плаћати пет марака, а исту цијену имаће и до сада бесплатна изјава пред матичарем.

Доношењем ове одлуке повећана је и цијена такси за одобравање музичког програма, прецизније живе музике која сада износи 20 КМ.

Градоначелник Слободан Гаврановић рекао је да је одлука донесена ради усклађивања цијена административних услуга са градовима у окружењу и да не представља намет за грађане.

- Ово је много нижи износ такси које грађанин Бањалуке просјечно плати на годишњем нивоу. Уведен је такав систем да се сада све услуге издавања извода из матичних књига за наше грађане, без обзира гдје су рођени, пружају у Градској управи - рекао је Гаврановић.

Он је додао да су се у овом периоду стекли услови да се цијене административних такси у највећем граду Српске промијене.

Шеф клуба одборника СНСД-а Душко Рачић рекао је да се повећањем таксе за издавање родног листа са двије на пет КМ изједначава цијена ове услуге са већином локалних заједница.

- Грађанима слабијег имовинског стања остављена је могућност да копирају поменута документа и овјере их по старој цијени од двије марке - рекао је Рачић.

Одборник ПДП-а у Скупштини града Зоран Талић рекао је да повећање административних такси неће имати жељени ефекат, а то је повећање прихода у буџету.

- Доношењем овакве одлуке неће бити више новца у буџету већ ће се само изазвати револт грађана - рекао је Талић.

Његов колега из опозиције, одборник НДС-а Владимир Мирошљевић, сматра да ово повећање цијена такси представља превелик намет за кућни буџет грађана.

Одборници су јуче усвојили Програм рада градске Скупштине за 2015. годину. Током актуелног часа преовладавале су комуналне теме.

Уставни суд

Скупштина града усвојила је са 18 гласова "за" и без иједног гласа против одлуку о додјели земљишта у центру града, на бившој Пасколиној циглани, за изградњу зграде Уставног суда Републике Српске. Приликом гласања одборници опозиције су напустили скупштинску салу.

Опозиција је тражила да се наплати локација чија је процијењена вриједност два милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана