Banjaluka: Usvojena odluka o poskupljenju taksi

S. Amidžić, V. Popović
Banjaluka: Usvojena odluka o poskupljenju taksi

Banjaluka - Skupština grada Banjaluke usvojila je juče na svom prvom ovogodišnjem zasjedanju odluku o povećanju cijena gradskih administrativnih taksi.

Tako će stanovnici ubuduće rodni list i bilo koji izvod iz matičnih knjiga umjesto dosadašnje dvije plaćati pet maraka, a istu cijenu imaće i do sada besplatna izjava pred matičarem.

Donošenjem ove odluke povećana je i cijena taksi za odobravanje muzičkog programa, preciznije žive muzike koja sada iznosi 20 KM.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da je odluka donesena radi usklađivanja cijena administrativnih usluga sa gradovima u okruženju i da ne predstavlja namet za građane.

- Ovo je mnogo niži iznos taksi koje građanin Banjaluke prosječno plati na godišnjem nivou. Uveden je takav sistem da se sada sve usluge izdavanja izvoda iz matičnih knjiga za naše građane, bez obzira gdje su rođeni, pružaju u Gradskoj upravi - rekao je Gavranović.

On je dodao da su se u ovom periodu stekli uslovi da se cijene administrativnih taksi u najvećem gradu Srpske promijene.

Šef kluba odbornika SNSD-a Duško Račić rekao je da se povećanjem takse za izdavanje rodnog lista sa dvije na pet KM izjednačava cijena ove usluge sa većinom lokalnih zajednica.

- Građanima slabijeg imovinskog stanja ostavljena je mogućnost da kopiraju pomenuta dokumenta i ovjere ih po staroj cijeni od dvije marke - rekao je Račić.

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Zoran Talić rekao je da povećanje administrativnih taksi neće imati željeni efekat, a to je povećanje prihoda u budžetu.

- Donošenjem ovakve odluke neće biti više novca u budžetu već će se samo izazvati revolt građana - rekao je Talić.

Njegov kolega iz opozicije, odbornik NDS-a Vladimir Mirošljević, smatra da ovo povećanje cijena taksi predstavlja prevelik namet za kućni budžet građana.

Odbornici su juče usvojili Program rada gradske Skupštine za 2015. godinu. Tokom aktuelnog časa preovladavale su komunalne teme.

Ustavni sud

Skupština grada usvojila je sa 18 glasova "za" i bez ijednog glasa protiv odluku o dodjeli zemljišta u centru grada, na bivšoj Paskolinoj ciglani, za izgradnju zgrade Ustavnog suda Republike Srpske. Prilikom glasanja odbornici opozicije su napustili skupštinsku salu.

Opozicija je tražila da se naplati lokacija čija je procijenjena vrijednost dva miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana