Бањалука: Почиње сјеча комисија

Весна Поповић
Бањалука: Почиње сјеча комисија

Бањалука - Новим пословником о раду Скупштине града планирано је смањење броја комисија, а вјероватно ће бити смањен и број њихових чланова.

Говорећи о припреми овог документа, предсједник Скупштине града Будимир Балабан додао је да у оквиру градског парламента тренутно постоји превише комисија.

- Новим пословником требало би да дамо и већи ауторитет овим радним тијелима, што би значило да њихова мишљења и закључци треба да буду обавезујући. У случају да је мишљење негативно, такви материјали би били скидани са дневног реда - објаснио је Балабан.

Одборници би о новом пословнику требало да расправљају послије љетне паузе иако је, према програму рада градског парламента, требало да буде разматран у другом кварталу.

- Приједлог је достављен одборницима који су оцијенили да је боље да усвајање обавимо послије љета - објаснио је Балабан.

У Скупштини града има 16 комисија, које имају између три и 11 чланова. Њима је по сједници припадала накнада од 30 марака, док је недавно усвојена одлука којом је тај износ повећан на 40 КМ. За првих шест мјесеци ове године одржано је 60 сједница на којима је разматрано 299 тачака и донесено 255 аката. Комисије за вјерска питања и за науку и научноистраживачку дјелатност нису одржале ниједну сједницу. У извјештају о реализацији програма рада Скупштине града се истиче да су се чланови радних тијела састајали углавном поводом скупштинских материјала, а незнатно у вези са другим питањима из своје надлежности. Одборник СП-а у Скупштини града Мира Галић сматра да ће вјероватно доћи до смањења или груписања одређених комисија.

- Оне су неопходне јер се у њима припремају и сучељавају ставови о појединим питањима и обављају припреме како би на сједницама све ишло без проблема - рекла је Галићева.

И одборник СДС-а Миленко Јаћимовић сматра да би одређене комисије требало да буду груписане те да је потребно да одлуке комисије буду обавезујуће.

- Постојећи правилник је веома добро урађен и потребно је само да буду измијењени поједини чланови - навео је Јаћимовић.

Програм

Будимир Балабан сматра де ће до краја године успјети да спроведу све активности које су планиране програмом рада Скупштине града.

- У заостатку смо са двије тематске сједнице о теми привреде и спорта и обје би требало да буду одржане у четвртом кварталу - рекао је Балабан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана