Бањалука. Новац добило 16 породица

Сања Амиџић
Бањалука. Новац добило 16 породица

Бањалука - Бесповратна новчана средства за стамбено збрињавање, у укупном износу од 209.340 марака, добило је јуче 16 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида прве и друге категорије.

Градоначелник Слободан Гаврановић рекао је да је новчану помоћ добило девет породица погинулих бораца те седам ратних војних инвалида прве и друге категорије.

- Ове године из буџета града планирано је да буде обезбијеђено 260.000 марака бесповратних новчаних средстава за стамбено збрињавање борачких категорија - казао је Гаврановић.

Он је додао да је новчаним износом за стамбено збрињавање до сада обухваћено 307 борачких породица, за шта је из буџета града издвојено око 2,5 милиона марака.

- Приликом збрињавања породица борачких категорија има много проблема које треба рјешавати. Одређене прописе, правила, па чак и услове треба мијењати јер увиђамо да на терену има бројних проблема - казао је Гаврановић.

Он је појаснио да је један од проблема то што постоји велики број вишечланих породица погинулих бораца, посебно ратних војних инвалида, који живе у гарсоњерама.

- За ове породице сматра се да имају ријешено стамбено питање. Међутим, проблем се појављује када инвалидна лица одлуче да прошире породицу, због чега та гарсоњера више није адекватна за нормалан живот - рекао је Гаврановић и додао да ће градске власти у идућем периоду овом проблему посветити више пажње.

Мијат Продан из насеља Мотике, који је јуче добио бесповратна новчана средства, рекао је да је у рату изгубио сина.

- Помоћ ће ми много значити јер морам завршити кућу коју сам већ одавно започео. Да би објекат био усељив, потребно је око 70.000 марака, али мало-помало направићемо кров над главом - казао је Мијат.

Он је додао да су ова средства посебно добродошла након поплава јер има корисника ове помоћи који су били поплављени у претходним мјесецима.

Станови

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Миленко Вучета рекао је да је град у претходном периоду за борачку популацију обезбиједио 315 станова.

- У насељу Ада обезбиједили смо земљиште од 24.000 метара квадратних за изградњу станова, а ускоро очекујемо да се уселе 142 породице - рекао је Вучета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана