Banjaluka. Novac dobilo 16 porodica

Sanja Amidžić
Banjaluka. Novac dobilo 16 porodica

Banjaluka - Bespovratna novčana sredstva za stambeno zbrinjavanje, u ukupnom iznosu od 209.340 maraka, dobilo je juče 16 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida prve i druge kategorije.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da je novčanu pomoć dobilo devet porodica poginulih boraca te sedam ratnih vojnih invalida prve i druge kategorije.

- Ove godine iz budžeta grada planirano je da bude obezbijeđeno 260.000 maraka bespovratnih novčanih sredstava za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija - kazao je Gavranović.

On je dodao da je novčanim iznosom za stambeno zbrinjavanje do sada obuhvaćeno 307 boračkih porodica, za šta je iz budžeta grada izdvojeno oko 2,5 miliona maraka.

- Prilikom zbrinjavanja porodica boračkih kategorija ima mnogo problema koje treba rješavati. Određene propise, pravila, pa čak i uslove treba mijenjati jer uviđamo da na terenu ima brojnih problema - kazao je Gavranović.

On je pojasnio da je jedan od problema to što postoji veliki broj višečlanih porodica poginulih boraca, posebno ratnih vojnih invalida, koji žive u garsonjerama.

- Za ove porodice smatra se da imaju riješeno stambeno pitanje. Međutim, problem se pojavljuje kada invalidna lica odluče da prošire porodicu, zbog čega ta garsonjera više nije adekvatna za normalan život - rekao je Gavranović i dodao da će gradske vlasti u idućem periodu ovom problemu posvetiti više pažnje.

Mijat Prodan iz naselja Motike, koji je juče dobio bespovratna novčana sredstva, rekao je da je u ratu izgubio sina.

- Pomoć će mi mnogo značiti jer moram završiti kuću koju sam već odavno započeo. Da bi objekat bio useljiv, potrebno je oko 70.000 maraka, ali malo-pomalo napravićemo krov nad glavom - kazao je Mijat.

On je dodao da su ova sredstva posebno dobrodošla nakon poplava jer ima korisnika ove pomoći koji su bili poplavljeni u prethodnim mjesecima.

Stanovi

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Milenko Vučeta rekao je da je grad u prethodnom periodu za boračku populaciju obezbijedio 315 stanova.

- U naselju Ada obezbijedili smo zemljište od 24.000 metara kvadratnih za izgradnju stanova, a uskoro očekujemo da se usele 142 porodice - rekao je Vučeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana