Бањалука: Мостови и путеви главни приоритети

Сања Амиџић
Бањалука: Мостови и путеви главни приоритети

Бањалука - Улагање више новца за изградњу саобраћајница, мостова, водоводне и канализационе мреже те амбуланти породичне медицине биле су главне примједбе учесника јавних расправа на нацрт буџета града за 2015. годину.

Према нацрту Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја са кредитним средствима идуће године укупно је планирано 19,2 милиона КМ што је за  3,5 милиона КМ мање него ове године. 

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пријечани Небојша Тојагић рекао је да су на јавној расправи која је одржана Лазареву предложили главне приоритете овог насеља у 2015. години.

- На расправи смо тражили прије свега изградња пута у овом насељу, затим моста преко ријеке Врбас и амбуланте породичне медицине - објаснио је Тојагић и додао да су грађани посебне примједбе изнијели за изградњу јавне расвјете у Хиландарској улици.

Његов колега из насеља Росуље Жељко Гагула рекао је да су  од градских власти у наредном периоду тражили већу контролу квалитета радова у периоду изградње инфраструктурних објеката.

- Треба формирати посебан простор гдје грађани могу да испољавају своје незадовољство. Парк "Младен Стојановић" није мјесто за то. Тамо често појединци протестују подижући којекакве шаторе и кампове. То на неки начин квари слику наше МЗ али и града. Такође, у нацрту буџета подржали смо ставку издвајања за социјалне категорије те издвајање средстава за јачање Цивилне заштите - казао је Гагула.

С друге стране, из мјесне заједнице Старчевица поручују да нису присуствовали јавним расправама јер у томе не виде никакав значај.

- Ранијих година ишли смо на расправе у вези са нацртом буџета на којима наши приједлози никада нису прихватани тако да смо ове године одлучили да не идемо - објаснио је предсједник Савјета ове мјесне заједнице Ђорђе Кнежевић. Додао је да обећања која су добијали за ово насеље директно од градоначелника никада нису испоштована.

Из Градске управе су рекли да ће примједбе и приједлози са јавних расправа о нацрту буџета града за идућу годину бити размотрени на сједници Скупштине града која је заказана за 26. децембар када ће и одборници дати своје мишљење.

Буџет

Нацртом буџета за 2015. годину предвиђена су средства од 119,3 милиона КМ што је за 9,5 милиона КМ мање него лани.

- Планирани су издаци за образовање у износу од 1,5 милиона КМ, за здравствену и социјалну заштиту милион КМ, за развој спорта 1,1 милион марака док је за рад и програме борачких организација планирано 550.000 марка - наведено је у нацрту буџета за 2015. годину.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана