Бањалука: Легализовано 2.809 објеката

Весна Поповић
Бањалука: Легализовано 2.809 објеката

Бањалука - На подручју града од 2008. године до данас легализовано је 2.809 објеката а у градску касу се од тог процеса слило 8,07 милиона марака.

Ови подаци стоје у информацији о легализацији бесправно изграђених објеката о којој ће расправљати одборници Скупштине града на засједању 23. јула.

- За непуних седам година поднесено је укупно 11.203 захтјева за легализацију. Ријешено је 6.273 предмета а активно се ради на још 4.930 израде грађевинских дозвола - наведено је у овој информацији.

Анализе из ове информације су показале да је највећи одзив за легализацију био 2008. године када је примљено 7.157 захтјева.

- Одлука о легализацији из 2011. године као ни Закон из 2013. године нису дали већи резултат, односно одзив грађана је био крајње незадовољавајући - констатовано је у документу уз податке да је од 2011. до 2012. примљено 1.567 предмета а од 2013. до 2015. године 2.479.  Процјена је да се на подрују града налази између 15.000 и 20.000 бесправно подигнутих објеката.

Од укупног броја ријешених предмета 6.273, издато је 2.809 грађевинских дозвола или 44,7 одсто.

- Осталих 3.464 предмета су ријешени издавањем рјешења о накнадној урбанистичкој сагласности, локацијских услова, закључака о одбацивању, обустављању, прекиду поступка и слично - прецизирано је у информацији.

Појашњавају да је разлог за овако мали проценат издатих грађевинских дозвола у односу на број поднесених захтјева, резултат низа проблема.

- Грађани су једноставно незаинтересовани за позитивно рјешавање захтјева јер не достављају доказе неопходне за легализацију, тешки социјални статус грађана који нису у могућности да плате трошкове накнада те неријешени имовинско-правни односи - појашњено је у документу.

Када су у питању активни предмети њих 4.930, у 333 случаја су  издати урбанистичко-технички услови, локацијски услови али се чека допуна документације за које инвеститор има рок од 60 дана.

- За 905 већ је издат један акт, те се чека допуна документације од стране инвеститора да би се могла издати грађевинска дозвола. Остали се односе на предмете из ранијих поступака легализације али и на поднесене захтјеве по одредбама новог закона - речено је у информацији.

Одборник СНСД-а у Скупштини града Душан Чајић је рекао да је процес легализације проблем који се у граду вуче дуги низ година.

- Главни разлог је то што се људи налазе у лошој финансијској ситуацији и немају новца за легализацију. Када би им се понудило компромисно рјешење које би драстично смањило цијену накнада за легализацију тај проблем у граду би био ријешен - нагласио је Чајић.

Независни одборник Миленко Јаћимовић сматра да је посљедњим законским промјенама сам процес легализације постао далеко сложенији.

- Локалним заједницама су додатно везане руке када је у питању процес легализације. Није предвиђен минимум документације да се један објекат легализује или да се процес убрза - навео је Јаћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана