Бањалука: Комунални дуг тежак 28,4 милиона КМ

Весна Поповић
Бањалука: Комунални дуг тежак 28,4 милиона КМ

Бањалука - Укупан дуг физичких и правних лица граду за комуналну накнаду на крају прошле године износио је 28,4 милиона КМ.

Потврдила је начелник Одјељења за финансије Браниславка Јоваднић и додала да од тог износа највише дугују физичка лица, за стамбени простор у износу од 11,33 милиона КМ.

- Укупан дуг правних лица за комуналну накнаду за пословне просторе износио је 6,69 милиона КМ, а дуг за пословне просторе који плаћају  физичка лица износио је 10,38 милиона КМ - прецизирала је Јовандићева.

Према њеним ријечима, град је у 2013. години фактурисао обвезницима на име комуналне накнаде 5,71 милиона КМ, а наплатио  3,1 милион КМ.

- За 2014. годину је издато је 43.357 рјешења што представља потраживања у износу од 6.009.516,80 КМ. За први квартал ове године потраживања су 1,5 милиона КМ, а наплаћено је 795.839,88 КМ, од чега се већи дио уплата односи на обавезе из посљедњег квартала 2013. године - прецизирала је Јовандићева.

Додала је да град доставља редовно опомене за потраживања од физичких и правних лица.

- Уколико исти не плате наведени износ у датом року, град подноси тужбе за наплату дуга Основном суду Бањалука путем Правобранилаштва РС - навела је Јовандићева.

Градоначелник Слободан Гаврановић је рекао да постоји велики раскорак између регистрованих обвезника и стања на терену.

- Када је ријеч о комуналним накнада имамо око 48.000 обвезника које је Завод за изградњу (ЗИБЛ) регистровао и толико фактура се  испостави годишње. Сада смо на попису станова у граду имали 89.000 станова. Дакле, овдје постоји озбиљан раскорак. Зато ћу са надлежним  службама ући нови програм који мора да усклади ситуацију на терену са нашим евиденцијама. Утврдиће које су тачно обавезе грађана у складу са законом јер је очигледно да огроман број људи није обухваћен - додао је Гаврановић.

Основица за наплату

Основа за плаћање ове накнаде је јединица изграђене корисне површине, квадратни метар за стамбени, пословни и други простор, а њена висина зависи од зоне у којој се објекат налази те степен опремљености насеља комуналним објектима.

За пословне просторе у првој зони мјесечна накнада износи 13 КМ, а за стамбене - 4,80 КМ. Средства комуналне накнаде користе искључиво за финансирање дјелатности заједничке комуналне потрошње.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана