Бањалука: Ђаке ће дочекати окречене просторије

Весна Поповић
Бањалука: Ђаке ће дочекати окречене просторије

Бањалука - Потребе основних школа за обновом објеката већ годинама су веће од новца који имају на располагању тако да ће и овог љетњег распуста бити урађене само најнеопходније поправке те окречене учионице.

То тврде директори већине школа на подручју града и поручују да се сналазе са оним што им је на располагању те да излаз за такву ситуацију траже у донацијама.

Директор ОШ "Јован Цвијић" Милкица Никић је потврдила да су углавном сва већа улагања посљедњих година урадили уз помоћ донација.

- У обезбјеђивању највише учествују родитељи ученика а једна дио смо добили од наших привредника. Ресорно министарство даје колико може, ситуација је таква каква је и ту се не може помоћи. Тако да ћемо до септембра искористити вријеме за поправке и кречење како би учионице биле спремне за ђаке на јесен - рекла је Никићева.

Истакла је да је тренутно један од приоритета ове школе замјена столарије коју ће такође покушати обезбиједити кроз донације.

- Ако успијемо, те радове планирамо да реализујемо преко зимског распуста идуће године  - казала је Никићева.

Додала је да су посљедње двије године на тај начин санирали тоалете, уредили школско двориште направили три нова кабинета, добили нешто новог намјештаја, уградили  видео- надзор те опремили мјесто за продужени боравак.

Сличне информације смо добили и у ОШ "Бранко Ћопић". Директор Бранислава Пејашиновић је рекла да у складу за финансијским приликама уређују школу.

-  Потребно нам је много више него што имамо.  За ово љето предвиђено је само кречење дијела зграде школе и неке мање неопходне поправке -  казала је Пејашиновићева.

Напоменула је да су у претходном периоду замијенили подове у неколико учионица, санирали неколико тоалета те обновили дио намјештаја али само, како је истакла, захваљујући донацијама.

И у ОШ "Војислав Илић" у Крупи на Врбасу су се ограничили на само оно што је неопходно.

- Дјелимично ћемо реновирати подове у фискултурним салама наше и подручне школе те окречити и замијенити плочице тамо гдје је потребно - рекла је директор Рајка Чајић.

Каже да је  неопходно мијењати столарију и мокре чворове.

- За то је потребно око 200.000 КМ када ћемо бити у могућности да то обезбиједимо је под великим знаком питања - навела је Чајићева и додала да осим објекта централне школе морају водити рачуна о зградама подручне дветоразредне школе у Бочцу и три петоразредне у Крминама, Агионом Селу и Леденицама.

Министарство

У Министарству просвјете и културе РС су рекли да већина школа током љетног распуста уради ситне поправке и кречење просторија како би спремни дочекали нову школску годину.

- У буџету министарства предвиђено је 12,7 милиона КМ за редовно одржавање и материјалне трошкове основних школа у РС и око 400.000 марака за неопходну санацију и набавку опреме - рекли су у овом министарству али нису прецизирали колико  је од ове суме планирано за школе у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана