Бањалучки матуранти дали 400 доза крви

Јасмина Перишић
Бањалучки матуранти дали 400 доза крви

Бањалука - Ученици четвртих разреда десет градских средњих школа сакупили су у великој јесењој акцији добровољног даривања крви 400 доза течности која живот значи.

Матуранти Техничке школе у петак су у Заводу за трансфузијску медицину РС ставили тачку на традиционалну  акција међу средњошколцима.

- Крв су дали ученици Гимназије, Медицинске, Техничке,  Технолошке, Економске, Грађевинске, Пољопривредне, Угоститељско-трговинско-туристичке,  Електротехничке и Школе ученика у привреди. Треба похвалити ове младе хуманисте који се сваке године одазивају нашим акцијама - рекла је Ковиљка Влашки из Градске организације Црвеног крста, који је и организовао акцију.

Ученица Техничке школе Сања Томић рекла је да је одавно имала жељу да постане добровољни давалац крви.

- Постала сам свјесна колико је крв драгоцјена када је један мој пријатељ доживио саобраћајну несрећу. Требала му је крв, а тада нисам била у могућности да му помогнем. Зарекла сам се да ћу чим будем у прилици даривати крв, и ево ме данас овдје. Сви млади људи који су здрави треба да подржавају ове акције, јер је то најлакши начин да некоме спасимо живот и учинимо хумано дјело - рекла је Томићева.

И њен другар матурант Бранко Вулић каже да је изванредан осјећај након даривања драгоцјене течности.

- Препоручујем свима да пробају да дарују крв, јер је стварно посебан осјећај. Ово је надасве хумано дјело које је такође и здраво и никоме не може да штети - казао је Вулић.

Шеф Службе за прикупљање крви у Заводу за трансфузијску медицину РС др Јасмина Јованић нагласила је да је акција била јако успјешна.

- Са Градском организацијом Црвеног крста два пута годишње организујемо акције у којима учествују ученици бањалучких средњих школа. То се дешава на прољеће и у јесен и веома много нам значи. На тај начин допуњавамо залихе крви потребне за лијечење пацијената широм Српске - рекла је Јованићева.

Додала је да Завод тренутно располаже задовољавајућим залихама крви и захвалила свим новим и старим добровољним даваоцима.

Вирозе и анемија

Ковиљка Влашки рекла је да око 30 одсто од укупног броја пријављених ученика није било у стању да тренутно дарује крв.

- Средњошколци су сада у фази интензивног развоја па им је потребно више жељеза него што уносе. Многи једу храну која баш и није богата потребним минералима и витаминима. Вирозе и анемија су биле јаче од жеље да дају крв - рекла је Влашки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана