Бањалучанин узгојио 230 стабљика марихуане

Небојша Томашевић
Бањалучанин узгојио 230 стабљика марихуане

Бањалука - Александар Ћутковић (45) из Бањалуке ухапшен је у полицијској акцији "Плантажа 2017" након што је на његовом имању у Доњим Колима пронађен засад од 230 стабљика индијске конопље.

Биљке су биле засађене међу кукурузом. Скоро све стабљике су биле висине од по два метра и тешке по неколико килограма, тако да се од њих могла добити велика количина марихуане.

Вриједност пронађене дроге није процијењена јер се ради о свјежим биљкама које губе дио тежине сушењем. Према ријечима стручњака из области наркотика, од једне стабљике, зависно од тежине, може се добити и по килограм до два сушене марихуане.

- Да засад није пронађен и да је осумњичени успио да побере и осуши конопљу, успио би да "произведе" више десетина килограма марихуане. Тако би ова дрога на црном тржишту могла да вриједи и неколико десетина, до чак више стотина хиљада марака - казао је извор близак истрази.

Полиција провјерава да ли се Ћутковић и раније бавио узгајањем марихуане и коме је продавао свој "производ".

Из Полицијске управе Бањалука, наводећи иницијале, потврдили су да је осумњичени Ћутковић ухапшен у сриједу у оквиру акције "Плантажа 2017".

- Полиција је на основу оперативног рада пронашла плантажу са засадом од 230 стабљика индијске конопље у Доњим Колима. Утврђено је да је земљиште од А. Ћ. и да се он може повезати са овим засадом. На основу наредбе Основног суда Бањалука претресена је кућа, помоћни објекти и "пасат" који су у власништву А. Ћ. - рекли су ПУ Бањалука.

Према њиховим ријечима, досадашњом истрагом је утврђено да је осумњичени дрогу узгајао ради даље препродаје.

Начелник Сектора криминалистичке полиције ПУ Бањалука Дарко Новковић, наводећи иницијале, казао је јуче на конференцији за новинаре да се Ћутковић сумњичи за неовлашћену производњу и промет опојне дроге. Истакао је да је након испитивања осумњичени пуштен да се брани са слободе и да ће против њега бити поднесен извјештај надлежном тужилаштву.

Према незваничним информацијама, Ћутковићу ово није прво кривично дјело и њега је полиција хапсила и раније. До сада је сумњичен за тешке крађе, шверц дроге и крађе возила.

Сличних запљена марихуане и проналаска засада ове биљке на подручју Бањалуке било је и раније. Једна од највећих плантажа индијске конопље откривена је у октобру 2013. године. Тада је полиција у тајној акцији на подручју Лакташа пронашла засад са око 300 стабљика индијске конопље тешких око тоне. Ова плантажа је такође била сакривена на неприступачном простору.

Хапшење дилера

Бијељинска полиција ухапсила је Жељка Тодоровића и Миленка Јовановића због шверца марихуане.

Наводећи њихове иницијале, из Полицијске управе Бијељина су саопштили да их терете да су засадили 22 стабљике индијске конопље, које су пронађене 14. јула у мјесту Бријесница код Бијељине.

- У оквиру хапшења осумњичених М. Ј. и Ж. Т. претресом терена у мјесту Бријесница у ниском растињу пронађена је мања стаклена тегла у којој је пронађено око 248 грама марихуане. Претресене су и куће осумњичених - рекли су у ПУ Бијељина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана