Žalgiris sanja 1999. i Beograd godinu ranije

Agencija
Žalgiris sanja 1999. i Beograd godinu ranije

Kaunas - Odluka rukovodstva Žalgirisa da početkom 2016. godine imenuje Šarunasa Jasikevičijusa za trenera ekipe nekima je đelovala preuranjeno, jer je on samo godinu i po ranije dres zamijenio odijelom te nije imao dovoljno iskustva u samostalnom poslu.

Ipak, legendarni Šaras brzo je pokazao da nije bio samo odličan igrač već da u sebi ima i trenersku notu, dok je dosta stvari pokupio od mnogobrojnih trenera sa kojima je radio, a među njim svakako se izdvaja Željko Obradović sa čijom ekipom će odmjeriti snage u polufinalu Fajnal fora, koji je na rasporedu u Beogradu. Litvanci su ovaj trenutak čekali punih 19 godina i konačno ga dočekali. Te 1999. godine momci iz "zelene šume" jedini put su se popeli na krov Evrope savladavši u minhenskom finalu aktuelnog šampiona Virtus Bakler iz Bolonje, a zanimljivo je da su te sezone doživjeli poraz od Crvene zvezde u prepunom "Pioniru" i taj meč ostaće upamćen po debiju Vlade Divca u crveno-bijelom dresu. Bila je to generacija Tajusa Ednija, Jiržija Zideka, Mindaugasa i Eurelijusa Žukauskasa te Saulijusa Štombergasa koje je sa klupe predvodio Jonas Kazlauskas. Ima neka tajna veza između Žalgirisa i Olimpijakosa. Litvanci su tada u polufinalu pobijedili grčki tim kojeg su sada eliminisali u četvrtfinalnu Evrolige sa 3:1 u seriji (četvrti meč 101:91). Poslije četvrtog ovogodišnjeg susreta Jasikevičujus je zaplakao, jer je svjestan da je napravio veliko iznenađenje pošto mu je malo ko davao ove šanse na početku sezone. Uvod za tadašnji uspjeh nagoviješten je u Beogradu godinu ranije kada su osvojili Kup Saporte odnosno Evrokup, kako je još nazivan dok ih je kod kuće dočekalo 25.000 navijača. Da li će im Beograd ponovo biti srećan viđećemo na F4 od 18. do 20. maja. Veliki uspjeh prije ovoga napravio je 1986. godine kada je u finalu poražen od Cibone. Prva zvijezda ekipe bio je Arvidas Sabonis dok su uz njega još bili Valdemaras Homičus, Rimas Kurtinaitis, Gintaras Krapikas... Klub iz tadašnjeg SSSR-a bio je slab za Cibonu Dražena Petrovića, a posao im je olakšao Sabonis koji je zaradio isključujuću grešku zbog guranja Mihovila Nakića.

Žalgiris je teško opisati u nekoliko riječi jer se radi o najpopularnijem timu u državi gđe je košarka sport broj jedan i po popularnosti je ispred fudbala dok su ove sezone bili najgledaniji tim Evrolige sa prosjekom od 13.450 gledalaca na 15 utakmica ligaškog dijela takmičenja. Među mnogobrojnim trofejima ističe se da je pet puta bio šampion SSSR-a, 19 puta šampion Litvanije uz trofeje u kupovima dok je skoro nemoguće nabrojati slavne igrače koji su prošli kroz klub kao i trenere među kojima se ističu dva Srbina Aco Petrović i Aleksandar Trifunović.

Micić na drugove

Član Žalgirisa od ove sezone je srpski reprezentativac Vasilije Micić, koji će u polufinalu izaći na megdan kolegama iz nacionalne ekipe Nikoli Kaliniću i Marku Guduriću, koji brane boje Fenerbahčea. Aktuelni šampion sa 3:1 u seriji eliminisao je Baskoniju, a četvrti meč u Vitoriji dobio je sa 92:83. Četvrti mečevi preostala dva četvrtfinala između Himkija iz CSKA (1:2) te Reala i Panatinaikosa (2:1) igrani su u petak naveče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana