Тама дуга 18 мјесеци: Ова година је била најгора у људској историји

Агенције
Тама дуга 18 мјесеци: Ова година је била најгора у људској историји

Ако би вас неко питао која је најгора година у људској историји, шта бисте рекли? Година 1347. је била поприлично лоша, тада је “црна смрт” погодила Европу, било која година Холокауста такође се може може сматрати ужасним периодом, али и 1918. година када је почела шпанска грозница која је убила више од 100 милиона људи.

Ипак, како се испоставило, најгора година за живот у људској историји је 536. година наше ере, открили су научници са Харварда.


Аутор студије и историчар Мајк Макормик потврдио је ове вијести казавши “да је то био почетак једног од најгорих периода за живот, ако не и најгора година”.

На почетку те године, Блиски Исток, Европа и неки дијелови Азије су се суочили са 18 мјесеци потпуног мрака изазваног тајанственом маглом.

Разлог зашто се магла спустила и прекрила градове наводно је катаклизмича ерупција вулкана на Исланду почетком 536. године, након чега је Европу прекрио облак вулканске прашине чије честице одбијају сунчеву свјетлост.

То је изазвало падање снијега у Кини, неуспјех усијева на више континената, екстемне суше, глади и болести углавном на сјеверној хемисфери, пише Дејли мејл.

Археолог и историчар проф. Макормик каже за Сајенс магазин да “свијет није мислио да ће се нешто промјенити све до 640. године наше ере, више од 100 година касније”.

Температуре током љета 536. године су биле између 1,5 и 2,5 степени Целзијусових, те је овај период једна од најхладнијих деценија у протеклих 2.300 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана