Евица Милованов-Пенезић - Моје рукавице идеалне за принцезу Кејт

Сандра Кљајић
Евица Милованов-Пенезић - Моје рукавице идеалне за принцезу Кејт

Да српски модни дизајнери полако освајају свијет, показала је и дизајнерка и умјетница Евица Милованов Пенезић, чије су рукавице одавно нашле своје мјесто на европском модном, па и краљевском тлу.

Посјетиоци њених изложби наглашавају да када гледате њене моделе “нисте баш потпуно сигурни да ли стојите испред скулптуре или рукавица”. Дубоке, кратке, плитке возачке, једнобојне или са нитнама, пертлама, копчама, шарене са апликацијама, футуристичке… многима су једноставно неодољиве, па и за Кејт Мидлтон, односно војвоткињи Кетрин, супрузи британског принца Вилијама, која је прави колекционар Евичиних рукавица.

- Она је идеална особа  за њих – каже за “Глас Српске” Евица Милованов-Пенезић. Додаје још да то што управо Кејт носи њене моделе, прија из много разлога.

- Када је купила прва два пара, радила је за Јигсањ, једну веома јаку и прескупу модну кућу у Лондону и могла је да дође до било чијих рукавица на овоме свету, али је изабрала баш моје. Друго, завршила је историју уметности и за очекивати је да има велико знање о уметности. Осим тога стране стил који она негује и гаји је препознатљив - истиче Евица.

Напомиње да је Кејт један пар купила када је знала да ће сједјети по први пут званично у првом реду са краљевском породицом и да ће бити фотографисана.

- Мислим да је то велико признање. Она је и касније набављала моје рукавице, тако да знам да има сигурно више од десет пари. Довољно ми је да знам да их особа као што је она  носи - истакла је Евица.

Додаје да од познатих, између осталих, њене рукавице носе и славна Дебора Хари, односно Блонди, као и америчка пјевачица Келис.

- Носи их и много жена које нису толико познате јавне личности, а ипак су даме од стила. Моје рукавице носе се готово свуда у свету - каже она.

Ни сама не зна прецизно колико је пари рукавица до сада дизајнирала.

- То је веома тешко питање. Ја сам прву велику самосталну изложбу у Паризу имала 2002. и тада сам правила попис и имала сам више од 2.000 конструкција. У међувремену сам радила нове моделе. Мислим да сам достигла, па и прешла 3.000 пари различитих модела - каже она.

Наглашава да, када прави рукавице, нема у виду неку посебну особу којој би оне биле намијењене.

- Правим их да бих ја била задовољна са њима, а то где ће оне да заврше - да ли у кутији и да чекају неку изложбу, на неком продајном месту или ће бити код некога, најмање је битно. Никада их нисам радила с намером да иду тамо или овамо. Ипак, има много жена за на којима бих волела да их видим - наглашава Евица.

Њене су се рукавице “прошетале” и на бројним недјељама моде од Париза до Њујорка.

- Ако ми је интересантно то што модни креатори раде, веома радо ћу се потрудити да моје рукавице буду презентоване уз њихове моделе. Сарађивала сам са доста модних дизајнера, укључујући Роксанду Иличић, Верицу Ракочевић, Александра Николића, Гуиа…  Они  у принципу нису захтевни - покажу ми своје моделе, изнесу своју идеју и ја направим рукавице које иду уз њихову колекцију - објашњава Милованов-Пенезић.

Евица је дизајнирали и рукавице за филмове и позоришне представе, укључујући филм Срђана Драгојевића “Свети Георгије убива аждаху”, представу “Велика драма” и опере у Мадленијануму.

- Тренутно је затишје што се тиче позоришта и филмова, али тога увек има и то је мени увек интересантно. Велики је изазов радити рукавице из одређене епохе, када мораш да погодиш и боју и форму и детаље. То волим да радим. Радила сам на великом броју филмова, али ипак бих издвојила велики први филм “Пљачка ватиканског трезора”. За тај филм урађено је више од 120 пари рукавица из 1926. То су биле праве дамске рукавице, а много сам и научила радећи их  наглашава она.

Евица се на почетку своје каријере бавила и израдом одјеће и торби али од 1997. године се потпуно посветила рукавицама.

- И данас увек постоји неки ситан детаљ који урадим поред рукавица. Рецимо, све ташне које приватно носим су моје ташне. Увек се уради неки ранац или капа.  Недавно сам урадила кожне  капе за које су ми инспирација биле жене које су возиле на релију Париз - Дакар. Мислим да се ипак више нећу бавити дизајнирањем кожне гардеробе. Предуго се бавим модним детаљима да бих опет почела то да  радим. Мислим да свој печат можеш да оставиш и радећи само модне детаље  - сматра Евица.

Готово сваки пар рукавица које је Евица дизајнирала је уникат.

- Оно што је мене навело да радим рукавице је то што су увек биле, према мом мишљењу исувише обичне: три модела у много боја. Волим да носим рукавице и увек сам тражила да оне буду другачије. Када сам почела да их радим, радила сам оно што бих ја волела да носим и на крају се испоставило да сам за прву изложбу  имала 246 различитих пари. Свима се то свидело и ја сам наставила да их радим, тражећи ту неку “идеалну” која задовољава и форму и функцију и дизајн и све остало - истиче Евица.

Додаје да док дизајнира не размишља и не тражи инспирацију.

- Многе ствари, било шта да видим може да ме асоцира на рукавицу и како би то изгледало у рукавици - од архитектуре, моде до неке епохе. Једноставно, не трудим се да нађем нешто, већ то нешто налази мене и обично, ако је довољно интересантно, заврши на неки начин на рукавици - појашњава Евица.

Рукавице израђује на стари занатски начин, што подразумијева ручно кројење, као и то да их шије само једна особа.

- Када је о ономе што тренуто радим ријеч, моје рукавице ће бити изложене на изложби модних детаља Удружења примењених уметника, која се организује већ пету годину. Самосталну изложбу планирам за следећу годину - каже Милованов-Пенезић.

Изложбе и награде

Евица је добитник многих награда и признања, а њени су модели излагани на великом броју изложби и манифестација, укључујући и двије изложбе у Паризу.

Не крије да награде веома воли.

- Свакој се обрадујем. Посебно ми је драго признање из фебруара ове године, са изложбе “Носива уметности” у Хонгконгу. Институт за дизајн Хонгконга направио је изложбу на којој су биле моје рукавице, а када је било затварање, обавестили су ме да је жири одлучио да се моје рукавице откупе и да буду у трајном власништву Института да би студенти могли да их виде - каже Евица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана